Derde prijs Herman Wijffels Innovatieprijs voor Solynta

WAGENINGEN - Solynta uit Wageningen heeft de derde prijs gewonnen van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2013 voor de innovatieve veredeling van bijzondere aardappelrassen.

Solynta won een bedrag van 20.000 euro voor de innovatieve veredelingstechniek, die bijdraagt aan een verantwoorde voedselvoorziening voor de groeiende wereldbevolking.  Het bedrijf won in 2012 al de Food Valley Award.

Normaal duurt het kweken van een ras 5 tot 10 jaar en met een eigenschap uit een wilde soort zelfs tot 50 jaar. De gepatenteerde hybridemethode van Solynta brengt daar verandering in. Dankzij het gebruik van homozygote diploïde inteeltlijnen wordt het mogelijk om sneller en gemakkelijker gewenste eigenschappen in te kruisen en ongewenste eigenschappen te elimineren. Binnen 2 jaar kunnen nieuwe eigenschappen aan een bestaand ras toegevoegd worden.

Nieuw aan deze methode is ook het gebruik van zaad als uitgangsmateriaal in plaats van knollen, waardoor vermeerdering sneller en goedkoper wordt.

Lens

De eerste prijs van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2013 ging naar Lens uit Amsterdam voor de Zonnestroomverdeler. Die verdeelt zonnestroom van een groot gedeeld dak over meerdere elektriciteitsmeters. De jury zegt over deze innovatie: “De zonnestroomverdeler maakt zonnestroom voor iedereen toegankelijk en rendabel. Het is ook een sociale innovatie: bewoners gaan samen zonnestroom opwekken en verdelen. Dat bevordert het onderlinge contact.”

De Herman Wijffels Innovatieprijs beoogt noviteiten op maatschappelijk, economisch, technisch of ecologisch gebied te stimuleren. Het product of de dienst moet ten goede komen aan de samenleving of het milieu.

Lees ook:

Solynta wint Food Valley Award (26 oktober 2012)