DHA uit vis gezonder dan uit pil

tonnetje-haring

PHILADELPHIA - Het is gezonder om het meervoudig onverzadigde vetzuur DHA binnen te krijgen door consumptie van vis, dan uit een voedingssupplement.

Dat suggereren Amerikaanse en Duitse onderzoekers in twee onderzoeken in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. De wetenschappers onderzochten op welke manier dit Omega-3 vetzuur de bloeddruk verlaagt. Dat hangt samen met verwijding van de vaten door activatie van zogenoemde ionkanalen. DHA ethyl ester, dat in supplementen zit, blijkt de zogenoemde kanalen echter niet te activeren. Het onderzoek wijst daarom op het belang van de consumptie van vis uit natuurlijke bron.

Er moeten wel enkele slagen om de armen genomen worden, want het onderzoek werd uitgevoerd bij muizen en niet bij mensen. Bovendien was er in de wetenschap de afgelopen jaren discussie of vetzuren uit vis het risico op een hartaanval kunnen beperken of niet. Onderzoekers van Wageningen University concludeerden in 2011 dat een dieet met weinig verzadigd vet  en per dag minimaal 250 milligram EPA- en DHA-visvetzuren wél zorgt voor een laag risico op een hartinfarct.

Lees ook: