Diabetes Fonds: ‘Snel belasting op suikerrijke dranken’

frisdr

Foto: Pixabay

Het Diabetes Fonds pleit bij het kabinet voor een snelle invoering van belasting op suikerrijke dranken. Een meerderheid van de Nederlandse jongeren drinkt frisdranken in hoeveelheden die de kans op ernstig overgewicht en diabetes type 2 vergroten, meldt de patiëntenorganisatie.

Uit cijfers van het Diabetesfonds blijkt dat de helft van de volwassenen in Nederland (ernstig) overgewicht heeft. Voor een op de zeven kinderen en jongeren van 4 tot en met 16 jaar geldt hetzelfde.

Suikertaks

De consumptie van suikerrijke dranken draagt bij aan deze problematiek. Een prijsverhoging in de vorm van een belasting, een zogenaamde suikertaks, kan de consumptie van deze dranken verminderen. Onderzoek bevestigt dit volgens het Diabetes Fonds. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om een suikertaks in te voeren op suikerrijke dranken en andere ongezonde voedingsmiddelen.

Het RIVM bestudeerde de invoer van een suikertaks in Noorwegen, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.  Noorwegen, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het instituut concludeerde dat het invoeren van een suikertaks kan leiden tot een afname in de verkoop van frisdranken met toegevoegde suikers en een toename in de verkoop van gezondere alternatieven. Ook kan de invoering van een suikertaks ertoe leiden dat fabrikanten minder suikers aan hun frisdranken toevoegen.

Diabetes Fonds

“Als we zo doorgaan, dan krijgt een op de drie volwassenen in Nederland die nu 45 jaar of ouder zijn naar verwachting diabetes type 2 in de toekomst”, zegt Diena Halbertsma, directeur bij het Diabetes Fonds. “Nu al hebben meer dan 1 miljoen mensen in ons land deze ziekte en wekelijks komen daar bijna duizend mensen bij.” Zij sprak onlangs met staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) over deze problematiek.

Meer weten over de suikertaks? Lees dan het artikel 'Suikertaks als oplossing?'van Mischa Brendel uit EVMI.

Naar het artikel

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.

Avantium en AmBev sluiten afnameovereenkomst voor PEF voor frisdrankflessen

Avantium en AmBev sluiten afnameovereenkomst voor PEF voor frisdrankflessen

Avantium, technologiebedrijf in hernieuwbare chemie, heeft een afnameovereenkomst getekend met het Braziliaanse brouwerijbedrijf AmBev. AmBev gaat PEF (polyethyleen furanoaat) van Avantium gebruiken om flessen te maken voor frisdranken.

Plastic handgrepen multiverpakkingen frisdrank verdwijnen

Plastic handgrepen multiverpakkingen frisdrank verdwijnen

De plastic handgrepen van multiverpakkingen frisdrank en water in de supermarkt gaan verdwijnen. Albert Heijn, Jumbo, Coca-Cola in Nederland, en Vrumona hebben besloten om hier mee te stoppen.