Dierenbescherming introduceert Beter Leven Keurmerk voor zuivel

Gister presenteerde de Dierenbescherming het Beter Leven Keurmerk voor zuivel. Het doel van dit nieuwe keurmerk is een meer duurzame en koevriendelijke melkveehouderij.

Door een samenwerking tussen de Dierenbescherming, Natuur en Milieu en Vogelbescherming Nederland is het Beter Leven Keurmerk uitgebreid. Vanaf nu mogen ook zuivelproducten een Beter Leven ster dragen wanneer ze voldoen aan de gestelde criteria. De Dierenbescherming schrijft dat er op dit moment weinig tot geen regels zijn rondom huisvesting en dierenwelzijn in de zuivelindustrie. Deze ene Beter Leven ster wordt het basisuitgangspunt voor verdere verduurzaming.

Criteria

Het keurmerk stelt voorwaarden aan een betere zorg voor de natuur rond en op de boerderij. Zo moeten de koeien leven in diervriendelijke stallen met voldoende ruimte om te liggen en te lopen, en moet er voldoende weidegang zijn. Ook de natuur rond de boerderij moet in de gaten worden gehouden: er moet meer ruimte komen voor bloemen, insecten en boerenlandvogels. Daarnaast moeten boeren overstappen naar groene energie, hun mestoverschotten afbouwen en vervuilende bestrijdingsmiddelen beperken. Alles bij elkaar moeten boeren aan 196 criteria voldoen om de Beter Leven ster te verkrijgen.

Aantal sterren

Het Beter Leven Keurmerk is bij het publiek vooral bekend van de vlees- en eierensector. Voor vlees geldt dat producten een beoordeling van maximaal drie sterren kan krijgen. Bij zuivel is één ster op dit moment de hoogste score. De Dierenbescherming verwacht na de zomer ook twee en drie sterren te kunnen uitreiken aan zuivelproducten.

Jumbo

Op dit moment doen zes melkveehouders mee aan het concept. De zuivel met een ster is voorlopig exclusief verkrijgbaar bij Jumbo. De supermarktketen ziet dit als nieuwe stap richting zijn ambitie om in 2022 alleen nog maar duurzamere melkproducten in de schappen te hebben liggen.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Meer vraag naar biologische melk

Meer vraag naar biologische melk

Volgens Wageningen University & Research groeide de biologische landbouw de afgelopen jaren. Jan Willem van den Berg, Sector specialist Agri bij ING Sector Banking, reageert op dit onderzoek. “Prijsbewuste consument kiest vaker voor biologische melk”.

Zesde editie Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel gaat 6 maart van start

Zesde editie Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel gaat 6 maart van start

Van 6 tot 12 maart vindt de zesde editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel plaats in Nederland. De jaarlijks terugkerende campagne daagt deelnemers uit om één week lang vlees en zuivel te laten staan voor een positieve impact op de planeet.

Leden FrieslandCampina kiezen voor duurzaamheid

Leden FrieslandCampina kiezen voor duurzaamheid

Onlangs vond de vergadering van de ledenraad van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina plaats. De leden namen besluiten over het Melkgeldreglement, duurzaamheid en uitbreiding van het werkgebied. FrieslandCampina stuurde na afloop het onderstaande persbericht.