Gister presenteerde de Dierenbescherming het Beter Leven Keurmerk voor zuivel. Het doel van dit nieuwe keurmerk is een meer duurzame en koevriendelijke melkveehouderij.

Door een samenwerking tussen de Dierenbescherming, Natuur en Milieu en Vogelbescherming Nederland is het Beter Leven Keurmerk uitgebreid. Vanaf nu mogen ook zuivelproducten een Beter Leven ster dragen wanneer ze voldoen aan de gestelde criteria. De Dierenbescherming schrijft dat er op dit moment weinig tot geen regels zijn rondom huisvesting en dierenwelzijn in de zuivelindustrie. Deze ene Beter Leven ster wordt het basisuitgangspunt voor verdere verduurzaming.

Criteria

Het keurmerk stelt voorwaarden aan een betere zorg voor de natuur rond en op de boerderij. Zo moeten de koeien leven in diervriendelijke stallen met voldoende ruimte om te liggen en te lopen, en moet er voldoende weidegang zijn. Ook de natuur rond de boerderij moet in de gaten worden gehouden: er moet meer ruimte komen voor bloemen, insecten en boerenlandvogels. Daarnaast moeten boeren overstappen naar groene energie, hun mestoverschotten afbouwen en vervuilende bestrijdingsmiddelen beperken. Alles bij elkaar moeten boeren aan 196 criteria voldoen om de Beter Leven ster te verkrijgen.

Aantal sterren

Het Beter Leven Keurmerk is bij het publiek vooral bekend van de vlees- en eierensector. Voor vlees geldt dat producten een beoordeling van maximaal drie sterren kan krijgen. Bij zuivel is één ster op dit moment de hoogste score. De Dierenbescherming verwacht na de zomer ook twee en drie sterren te kunnen uitreiken aan zuivelproducten.

Jumbo

Op dit moment doen zes melkveehouders mee aan het concept. De zuivel met een ster is voorlopig exclusief verkrijgbaar bij Jumbo. De supermarktketen ziet dit als nieuwe stap richting zijn ambitie om in 2022 alleen nog maar duurzamere melkproducten in de schappen te hebben liggen.

Altijd op de hoogte blijven?