Dierenbescherming introduceert Beter Leven Keurmerk voor zuivel

evmi-beter_leven_eenster

Gister presenteerde de Dierenbescherming het Beter Leven Keurmerk voor zuivel. Het doel van dit nieuwe keurmerk is een meer duurzame en koevriendelijke melkveehouderij.

Door een samenwerking tussen de Dierenbescherming, Natuur en Milieu en Vogelbescherming Nederland is het Beter Leven Keurmerk uitgebreid. Vanaf nu mogen ook zuivelproducten een Beter Leven ster dragen wanneer ze voldoen aan de gestelde criteria. De Dierenbescherming schrijft dat er op dit moment weinig tot geen regels zijn rondom huisvesting en dierenwelzijn in de zuivelindustrie. Deze ene Beter Leven ster wordt het basisuitgangspunt voor verdere verduurzaming.

Criteria

Het keurmerk stelt voorwaarden aan een betere zorg voor de natuur rond en op de boerderij. Zo moeten de koeien leven in diervriendelijke stallen met voldoende ruimte om te liggen en te lopen, en moet er voldoende weidegang zijn. Ook de natuur rond de boerderij moet in de gaten worden gehouden: er moet meer ruimte komen voor bloemen, insecten en boerenlandvogels. Daarnaast moeten boeren overstappen naar groene energie, hun mestoverschotten afbouwen en vervuilende bestrijdingsmiddelen beperken. Alles bij elkaar moeten boeren aan 196 criteria voldoen om de Beter Leven ster te verkrijgen.

Aantal sterren

Het Beter Leven Keurmerk is bij het publiek vooral bekend van de vlees- en eierensector. Voor vlees geldt dat producten een beoordeling van maximaal drie sterren kan krijgen. Bij zuivel is één ster op dit moment de hoogste score. De Dierenbescherming verwacht na de zomer ook twee en drie sterren te kunnen uitreiken aan zuivelproducten.

Jumbo

Op dit moment doen zes melkveehouders mee aan het concept. De zuivel met een ster is voorlopig exclusief verkrijgbaar bij Jumbo. De supermarktketen ziet dit als nieuwe stap richting zijn ambitie om in 2022 alleen nog maar duurzamere melkproducten in de schappen te hebben liggen.

Lees ook
Interview: Zakenvrouw van het jaar runt kaas-familiebedrijf

Interview: Zakenvrouw van het jaar runt kaas-familiebedrijf

Mireille Kaptein leidt een familiebedrijf in de zuivelsector. Onlangs werd ze verkozen tot zakenvrouw van het jaar. ‘Wanneer je als dochter de zaak overneemt, moet je je eerst bewijzen.’ Mireille Kaptein staat al tien jaar aan het roer van Kaptein, een familiebedrijf dat groot is geworden in de kaas en boter. Ze nam, als derde generatie,...

Nieuwe bacteriecultuur voor zoetere yoghurt

Nieuwe bacteriecultuur voor zoetere yoghurt

Chr. Hansen heeft een nieuwe bacteriecultuur op de markt gebracht waarmee producenten zoetere yoghurt kunnen maken. Daardoor hoeven achteraf minder suikers te worden toegevoegd. De nieuwe bacteriecultuur, die van Chr. Hansen de lieftallige naam Sweety Y-1 kreeg, zou volgens het bedrijf voor minder verzuring zorgen gedurende de houdbaarheid van de...

Transparante eierketen bij Albert Heijn

Transparante eierketen bij Albert Heijn

Vanaf vandaag is de herkomst van de eieren van Albert Heijn te traceren. Door de code van het ei in te vullen op de website kun je onder andere achterhalen waar en wanneer het ei is gelegd. Op alle eieren met 1 ster van het Beter Leven Keurmerk staan twee codes die klanten kunnen invoeren op de website www.check-je-ei.nl. Hier kun je, naast de datum...