Dierenbescherming verwacht toename zuivel met Beter Leven-keurmerk

kan-zonnebloem-melk-pixabay

De Dierenbescherming verwacht dat volgend jaar zo’n 35 boeren meedoen aan het Beter Leven-keurmerk. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie is er sprake van een gestage groei van het keurmerk, alhoewel het achterblijft bij vlees . Daar profiteren zo'n 84 miljoen dieren van de eisen van het keurmerk.

Zuivel-producten met het Beter Leven bestaat pas drie jaar. In 2019 startte supermarktketen Jumbo . met de verkoop van dagverse zuivel onder het huismerk met Beter Leven één ster. Inmiddels breidt het aanbod zich steeds verder uit. Onlangs kwam er Kaas met het Beter Leven Keurmerk bij.

Beter Leven

Het Beter Leven-keurmerk onderscheidt zich volgens de Dierenbescherming van veel andere keurmerken voor zuivel doordat er naast aandacht voor natuur en milieu wordt gekeken naar de behoeftes van een koe.  “Weidegang is dan logischerwijs vanzelfsprekend, maar juist in de stal wringt vaak de schoen”, stelt de organisatie achter het keurmerk.

Koeien staan volgens de organisatie zo’n 90 procent van hun leven op stal. In de wintermaanden, maar veelal ook ’ s nachts. “Probleem is dat een koe een kuddedier is en onder meer gelijktijdig met soortgenoten wil kunnen liggen, staan en eten. Daar is in een stal lang niet altijd gelegenheid voor. Sterker nog, sommige ligboxen zijn te klein en in de stal is vaak geen ruimte om elkaar te ontwijken in de gangpaden.”

Regelgeving

“Dat leidt tot onder meer rangordeproblemen”, meldt de Dierenbescherming. “Vreemd genoeg is op dit gebied wettelijk helemaal niets geregeld voor de koeien op gangbare bedrijven, 97 procent van het totaal. Bij het Beter Leven keurmerk is dit nu wel het geval. Voorheen kregen biologische boerderijen automatisch drie sterren, nu moeten zij aan aanvullende eisen voldoen. Deze zijn opgesteld door de Dierenbescherming in nauwe samenwerking met Vogelbescherming Nederland en Natuur & Milieu. Op het gebied van natuur en milieu lukt voldoen aan de nieuwe voorschriften nog vrij eenvoudig, maar de eisen aan de stal vergen de nodige aanpassingen en investeringen.”

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Meer vraag naar biologische melk

Meer vraag naar biologische melk

Volgens Wageningen University & Research groeide de biologische landbouw de afgelopen jaren. Jan Willem van den Berg, Sector specialist Agri bij ING Sector Banking, reageert op dit onderzoek. “Prijsbewuste consument kiest vaker voor biologische melk”.

Zesde editie Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel gaat 6 maart van start

Zesde editie Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel gaat 6 maart van start

Van 6 tot 12 maart vindt de zesde editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel plaats in Nederland. De jaarlijks terugkerende campagne daagt deelnemers uit om één week lang vlees en zuivel te laten staan voor een positieve impact op de planeet.

Leden FrieslandCampina kiezen voor duurzaamheid

Leden FrieslandCampina kiezen voor duurzaamheid

Onlangs vond de vergadering van de ledenraad van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina plaats. De leden namen besluiten over het Melkgeldreglement, duurzaamheid en uitbreiding van het werkgebied. FrieslandCampina stuurde na afloop het onderstaande persbericht.