Digitale herkenning van varkens maakt slachtblik overbodig

RFID chip varken

Vandaag zijn de eerste varkens zonder slachtblik afgeleverd bij een slachterij in IJsselstein. Dit slachtblik is een verplicht oormerk wat moet aangebracht worden voordat een varken naar het slachthuis gaat. De identificatie-functie van het slachtblik wordt overgenomen door een digitaal oormerk wat het dier al direct na geboorte krijgt aangebracht.

Ieder varken krijgt vlak na zijn geboorte een oormerk aangebracht. De oormerken die gebruikt worden voor deze pilot bevatten een RFID-chip waarop het complete paspoort van het dier uit te lezen is. Het slachtblik dat traditioneel gezien wordt aangebracht bij varkens voordat ze naar het slachthuis worden gebracht dient enkel en alleen ter identificatie van het dier en is zo overbodig.

Digitaal oormerk

Twintig varkenshouderijen hebben nu ontheffing om varkens te leveren zonder een slachtblik. Hiervoor in de plaats hebben de varkens een digitaal oormerk. Deze digitale oormerken zorgen voor een vermindering van de foutenkans, want volgens het traditionele systeem worden de nummers van de slachtblikken nog handmatig ingevoerd, aldus Boerderij. Door de digitale herkenning van de varkens wordt direct de juiste data opgeslagen.

Antibioticavrij Leven Garantie

De deelnemende varkenshouderijen brengen allemaal al een RFID-oormerk aan bij hun dieren voor de Antibioticavrij Leven Garantie. Met de chip kunnen varkenshouders bijhouden welke medicatie hun dieren hebben ontvangen en aantonen dat ze hun hele leven nooit behandeld zijn met antibiotica.

Pilot

Zowel het ministerie van LNV en de NVWA staan positief tegenover de digitale identificatie van varkens. Deze pilot zal tot eind 2019 duren. Wanneer de pilot met de RFID-oormerken succesvol is, wordt het slachtblik overbodig. Dit scheelt de varkenshouder een hoop tijd, en het voorkomt onnodige stress bij het dier.

Lees ook
Digitaal professionaliseren

Digitaal professionaliseren

Plant Manager Peter heeft het be­grepen. Hun fabriek moet mee in de vaart der volkeren: digitaliseren, datagedreven gaan werken. Dát is wat Peter wil. Professionaliseren. Digi-professionaliseren noemt Peter het. Doen ze het niet, dan zal de fabriek het onherroepelijk afleggen tegen al die organisaties die wél op tijd de stap naar een centraal informatiesysteem...

PTC, PDSVISION en Electrolux Professional werken aan digitaal transformatieproject

PTC, PDSVISION en Electrolux Professional werken aan digitaal transformatieproject

PTC en PDSVISION hebben een partnerschap gesloten voor digitale transformatie met Electrolux Professional, de Zweedse fabrikant van professionele keuken- en wasapparatuur.

Houwers Groep en CleanIT Solutions samen verder

Houwers Groep en CleanIT Solutions samen verder

Houwers Groep en CleanIT Solutions BV gaan samenwerken. Met ingang van juni 2022 richten de twee bedrijven de CleanIT Group op om elkaar op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid en digitale mogelijkheden te versterken. Beide dochterbedrijven blijven bestaan onder de eigen naam.