Vandaag zijn de eerste varkens zonder slachtblik afgeleverd bij een slachterij in IJsselstein. Dit slachtblik is een verplicht oormerk wat moet aangebracht worden voordat een varken naar het slachthuis gaat. De identificatie-functie van het slachtblik wordt overgenomen door een digitaal oormerk wat het dier al direct na geboorte krijgt aangebracht.

Ieder varken krijgt vlak na zijn geboorte een oormerk aangebracht. De oormerken die gebruikt worden voor deze pilot bevatten een RFID-chip waarop het complete paspoort van het dier uit te lezen is. Het slachtblik dat traditioneel gezien wordt aangebracht bij varkens voordat ze naar het slachthuis worden gebracht dient enkel en alleen ter identificatie van het dier en is zo overbodig.

Digitaal oormerk

Twintig varkenshouderijen hebben nu ontheffing om varkens te leveren zonder een slachtblik. Hiervoor in de plaats hebben de varkens een digitaal oormerk. Deze digitale oormerken zorgen voor een vermindering van de foutenkans, want volgens het traditionele systeem worden de nummers van de slachtblikken nog handmatig ingevoerd, aldus Boerderij. Door de digitale herkenning van de varkens wordt direct de juiste data opgeslagen.

Antibioticavrij Leven Garantie

De deelnemende varkenshouderijen brengen allemaal al een RFID-oormerk aan bij hun dieren voor de Antibioticavrij Leven Garantie. Met de chip kunnen varkenshouders bijhouden welke medicatie hun dieren hebben ontvangen en aantonen dat ze hun hele leven nooit behandeld zijn met antibiotica.

Pilot

Zowel het ministerie van LNV en de NVWA staan positief tegenover de digitale identificatie van varkens. Deze pilot zal tot eind 2019 duren. Wanneer de pilot met de RFID-oormerken succesvol is, wordt het slachtblik overbodig. Dit scheelt de varkenshouder een hoop tijd, en het voorkomt onnodige stress bij het dier.

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?