Dijksma gaat NVWA doorlichten

DEN HAAG - Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken gaat samen met het ministerie van Volksgezondheid een plan van aanpak maken om de NVWA door te lichten. Ze wil af van de discussie of toezichthouders de voedselveiligheid wel afdoende in de gaten houden.

Dijksma zei dit tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer, op 1 oktober, meldt de Telegraaf.

De staatssecretaris gaat onder meer in kaart brengen hoe de NVWA precies functioneert en waar het toezicht op gericht moet zijn. Dat is in haar ogen nodig, omdat de capaciteit van de dienst de afgelopen jaren flink is teruggebracht.

“De dienst heeft veel voor de kiezen gehad", stelt ze. "Er is gefuseerd en er is de afgelopen jaren minder capaciteit beschikbaar gekomen. De vraag is nu of we daarmee onaanvaardbare risico's lopen.”

Vernietigende rapporten

Afgelopen week kwamen zowel vakbond Abvakabo FNV als de Stichting Maatschappij en Veiligheid met vernietigende rapporten over de NVWA.

Uit het onderzoek van Abvokabo FNV bleek dat NVWA-medewerkers vinden dat zij door de hoge werkdruk de controles op voedselveiligheid en dierenwelzijn niet goed kunnen uitvoeren.

'NVWA kapotbezuinigd'

De Stichting Maatschappij en Veiligheid geeft in haar rapport aan dat de NVWA in 10 jaar tijd is ‘uitgebeend, wegverdund en kapotbezuinigd’ en speelbal is geworden van ministeries en politiek.

Dijksma verwacht dat de discussie over de toezichthouders daarmee nog niet is afgelopen. Er komt ook nog een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die de vleesindustrie onder de loep neemt, inclusief het toezicht.

'Fundamentele discussie'

Zij verwacht dat er dan een ‘meer fundamentele discussie’ volgt over de manier waarop het toezicht is georganiseerd.

De staatssecretaris heeft een maand nodig om het nieuwe plan van aanpak op te stellen.

Lees ook:

‘Voedselveiligheid hoort bij Volksgezondheid’ (30 september 2013)

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren