Dijksma: terugtrekken schoolfruit 'opmerkelijk'

evmi-schoolfruit

“Het is opmerkelijk dat de schoolfruitleveranciers zich in dit late stadium terugtrekken. De scholen en vooral ook hun leerlingen worden hier helaas de dupe van.” Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van EZ in een brief aan de Tweede Kamer.

De EU-schoolfruitregeling is aangepast omdat er tijdens eerdere schooljaren onregelmatigheden waren geconstateerd. Door het Productschap Tuinbouw was namelijk een te ruime interpretatie van de regeling gehanteerd, wat leidde tot deze onregelmatigheden, stelt Dijksma.

De 6 leveranciers stoppen met de levering van schoolfruit omdat de nieuwe, aangescherpte EU-schoolfruitregeling in hun ogen niet goed uitvoerbaar is.

'Verbaasd'

Volgens Dijksma is er na het bekend worden van de nieuwe regeling veelvuldig en intensief overleg geweest over de regeling voor 2014-2015. Ze is nu vooral verbaasd omdat de 6 leveranciers eerder hadden aangegeven dat de aangepaste voorwaarden in het programma duidelijk waren. “Ze hebben zelf een erkenningsaanvraag ingediend onder de nieuwe voorwaarden.”

Overigens zijn er na het terugtrekken van de 6 al diverse verzoeken van andere fruitleveranciers om informatie binnengekomen, stelt Dijksma. Nieuwe leveranciers van schoolfruit kunnen zich volgens haar nog altijd melden.

Lees ook:

Geen schoolfruit meer voor scholieren (3 november 2014)

Lees ook
Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceerde vorige week het platform ‘Zeker Gezond’. Het bestaat uit een app en website die, naast duizend recepten, ook informatie bevatten over gezonde voeding. De ontwikkelingskosten, €550.000, leiden tot ophef in het Vlaams Parlement, schrijft De Tijd.Het platform moet een alternatief zijn...

Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Onderzoek door de Engelse universiteit van Loughborough laat zien dat consumenten minder calorieën eten als er beweeglabels op de etiketten van voedingsmiddelen staan. Beweeglabels maken etiketten begrijpelijker en laten in een oogopslag zien hoeveel je moet bewegen om een blikje frisdrank of een reep chocolade te verbranden. Calorieën...