Dioxine-receptor kan voedselallergie onderdrukken

25 januari 2013

UTRECHT - Een voedselallergie kan effectief worden onderdrukt door de aryl hydrocarbon receptor (AhR) te activeren met een minieme (niet-giftige) hoeveelheid dioxine.

Dat blijkt uit onderzoek van Veronica Schulz (diergeneeskunde) waarop zij op 14 februari aan de Universiteit Utrecht hoopt te promoveren.

De aryl hydrocarbon receptor AhR (die ook bekend staat als dioxine-receptor) is een eiwit dat een belangrijke rol speelt in het ontgiften van veel stoffen, maar ook in het functioneren van het immuunsysteem.

Antistoffen

Bij mensen met een voedselallergie reageert het immuunsysteem op ongevaarlijke eiwitten in onze voeding en maakt daar antistoffen tegen. Dit leidt tot een ongewenste allergische reactie, variërend van jeuk en uitslag tot een shock met mogelijk dodelijke afloop.

Het vermijden van het betreffende eiwit en de bestrijding van de symptomen zijn momenteel de enige remedies voor mensen met een voedselallergie.

Schulz onderzocht of een voedselallergie kan worden voorkomen en genezen door de AhR te activeren met bepaalde stoffen, waaronder dioxine.

Binden dioxine aan AhR

Zij ontdekte dat het binden van een minieme, niet-toxische hoeveelheid dioxine aan de AhR, leidt tot activatie van die AhR en inderdaad tot onderdrukking van het ontstaan van voedselallergie.

Dit komt omdat AhR-activatie de werking van verscheidene cellen van het immuunsysteem beïnvloedt die een rol spelen in het onderdrukken van voedselallergie.

Niet elke stof

Overigens blijkt niet elke stof die aan de AhR kan binden geschikt is om het ontstaan van voedselallergie te onderdrukken. Veel stoffen worden namelijk te snel afgebroken door het lichaam, waardoor er niet voldoende AhR-activatie kan plaatsvinden.

De resultaten van het promotieonderzoek van Schulz kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van preventiemethoden en therapieën voor voedselallergieën.

Verbeteren therapie

Te denken valt aan het verbeteren van een specifieke therapie voor voedselallergie (immunotherapie) via AhR-activatie, stelt ze. Voorwaarde is dan wel dat het risico op ongewenste bijwerkingen (door giftige hoeveelheden) beperkt wordt.

Toekomstig onderzoek zal volgens haar moeten uitwijzen welke stoffen hier het meest geschikt voor zijn.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?