Directe schade fipronilcrisis geschat op €65-75 miljoen

eierschaal

"De directe schade voor de gehele eiersector als gevolg van de fipronil-besmetting bedraagt naar schatting 65 tot 75 miljoen euro", schrijft demissionair minister van Economische Zaken Henk Kamp in een Kamerbrief. Dat blijkt uit een rapport van Wageningen Economic Research.

"Het betreft de schade voor verschillende soorten bedrijven in de pluimveeketen, zoals opfokbedrijven, legpluimveebedrijven, eipakstations en fabrikanten van eierproducten. Daarnaast wordt de directe schade voor de supermarkten geschat op 7 à 8 miljoen euro," aldus het Ministerie. In het rapport zijn voor het eerst de kosten voor de hele eiersector in kaart gebracht, op basis van de situatie eind september.

De effecten van imagoschade voor individuele bedrijven en eventuele terugval van de handel in Nederlandse eieren zijn in het rapport niet meegenomen.

Bron: Foodlog

Lees ook:

Dossier Fipronil-affaire

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
ABN AMRO: Consument kiest voor dierenwelzijn bij pluimveeproducten

ABN AMRO: Consument kiest voor dierenwelzijn bij pluimveeproducten

Dierenwelzijn is een belangrijke factor voor Nederlandse en Duitse consumenten in de keuze voor kip en eieren. Ook vinden ze een goede beloning voor boeren belangrijk. Ongeveer 7 op de 10 consumenten is bereid om in dat geval meer te betalen voor pluimveeproducten. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder Nederlandse en Duitse consumenten.

Een goede match: eieren en pneumatiek

Een goede match: eieren en pneumatiek

"How do they do it?" Dat is niet alleen de titel van een succesvol tv-programma, maar ook een intrigerende vraag als het gaat om het verkennen van de technologie achter sommige complexe processen. Vandaag kijken we naar het verpakken van eieren. Hoe kan pneumatiek helpen en ervoor zorgen dat de eieren netjes verpakt en gelabeld in de winkel komen?

Duitsland wil EU-label voor producten met eieren

Duitsland wil EU-label voor producten met eieren

Duitsland wil dat de productievorm van eieren op alle producten die eieren bevatten in de EU komt te staan en niet alleen op eieren zelf.