Diverse RASFF-meldingen die Nederland aangaan

evmi-rasff-portal

Nederland heeft E.coli aangetroffen in een partij rundvlees uit Brazilië. Dit gebeurde bij controle aan de grens toen het diepvriesvlees werd ingevoerd in Nederland, meldt het Europese waarschuwingssysteem RASFF.  Eerder deze maand waren er nog meer RASFF-meldingen die Nederland aangingen

Het ging bij het Braziliaanse rundvlees om E.coli O142:H38. De partij is bij de grens tegengehouden, dus heeft het de Nederlandse winkelschappen niet bereikt. Vorige week mocht ook chiazaad uit Paraguay de Nederlandse grens niet over. Dit omdat er aflatoxine (8,8 µg/kg – ppb) in zat.

Listeria in Nederlandse kaas

Verder waarschuwt het RASFF-systeem op 12 november voor gekoelde bewerkte kaas van een fabrikant uit Nederland, waarin Listeria monocytogenes is aangetroffen. Deze kaas was gedistribueerd naar Roemenië. Deze besmetting kwam begin november aan het licht bij een check door het bedrijf zelf.

Listeria in Koreaanes paddenstoelen

Een bedrijf uit Zuid-Korea vond in de eigen enoki paddenstoelen na controle eveneens Listeria monocytogenes. Deze paddenstoelen waren gedistribueerd naar Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Spanje en Zuid-Korea.

Een partij mosselen uit Zuid-Korea mocht niet geïmporteerd worden naar Nederland, omdat er misleidende (fraudulent) gezondheidscertificaten op zaten.

Lees ook:

Meer dan 100 waarschuwingen onveilige voeding (8 juli 2015)

EVMI achtergrond & analyse – Inspecties voedingsmiddelenbedrijven (Premium)

Lees ook
"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

Toen Rob van Lint in 2017 de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ging leiden, werd hij meteen in het fipronilschandaal gestort. Ook 2019 was een bewogen jaar, met een listeria-uitbraak en een ict-debacle. We blikken terug maar kijken bovenal vooruit naar de ontwikkelingen die 2020 zal brengen. Topambtenaar Rob van Lint weet wel raad met crisissituaties....

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing...