DNV GL en Deloitte zetten als eerste blockchaintechnologie in

DNV GL_Deloitte

Als eerste certificerende instelling heeft DNV GL alle 90.000 verleende certificaten opgeslagen met behulp van blockchaintechnologie. Alle certificaten zijn digitaal gelabeld, traceerbaar en opgeslagen in een besloten blockchain. De technologie blokkeert vervalste certificaten en biedt bedrijven de mogelijkheid om hun certificaten transparant en veilig beschikbaar te stellen.

“We werken al 150 jaar aan het opbouwen van vertrouwen, maar in deze tijden van digitale transformatie vraagt de volatiele zakelijke omgeving om steeds meer transparantie”, vertelt Luca Crisciotti, CEO van DNV GL – Business Assurance.

DNV GL heeft in samenwerking met het EMEA Blockchain Lab van Deloitte hard gewerkt aan het creëren van digitaal vertrouwen en biedt nu de eerste blockchain oplossing in de certificeringssector. “Dit is een van de eerste blockchain toepassingen buiten de financiële wereld en een voorbeeld van de onbegrensde mogelijkheden van deze technologie. Binnen niet al te lange tijd zal er in alle belangrijke sectoren sprake zijn van concepten, prototypes en investeringen”, zegt Martin Bryn, partner bij Deloitte.

DNV GL – Business Assurance certificeert in uiteenlopende sectoren de processen, producten, faciliteiten en supply chains van bedrijven volgens nationale en internationale normen. Als er een certificaat wordt verleend, worden de gegevens daarvan gedigitaliseerd en in de blockchain opgeslagen. Aan ieder certificaat wordt een digitale identiteit toegewezen. Alle certificaten zijn voorzien van een uniek label, zijn traceerbaar en de originelen worden niet centraal maar in een netwerk van computers opgeslagen. Deze combinatie maakt het mogelijk om fraude op te sporen. Bovendien is ieder certificaat voorzien van een QR-code waarmee iedereen in de blockchain kan verifiëren of een bedrijf gecertificeerd is.

“Dat we onze certificaten in de blockchain hebben gezet, is de eerste stap in de richting van een nieuw digitaal waarborgingsconcept. We willen blockchaintechnologie en andere baanbrekende technologieën gebruiken om nieuwe diensten aan te bieden en waarde voor onze klanten te scheppen”, zegt Renato Grottola, directeur Global Digital Transformation bij DNV GL – Business Assurance.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Certificering als  doel of als middel?

Certificering als doel of als middel?

Ziet jouw organisatie certificering als een verplichting of als een meerwaarde? Volgens auditor Désirée Kamperman is het doel van certificeren altijd een continue verbetercyclus in een organisatie.

Certificeringssysteem voor verkoop onverpakte biologische producten vereenvoudigd

Certificeringssysteem voor verkoop onverpakte biologische producten vereenvoudigd

Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit informeerde de Tweede Kamer op 21 juni in een Kamerbrief over de actuele stand van zaken van de certificering van supermarkten, kleine verkooppunten en speciaalzaken voor de verkoop van onverpakte biologische producten. Verkooppunten die onverpakte biologische producten verkopen, moeten hiervoor...

Seafarm krijgt ASC-certificering voor platvis

Seafarm krijgt ASC-certificering voor platvis

Seafarm voldoet aan de standaarden van het Aquaculture Stewardship Council (ASC). Met de ASC-certificering toont de Nederlandse tarbotkweker dat de vis verantwoord gekweekt is met minimale negatieve gevolgen voor mens en milieu. Het is volgens ASC de eerste viskwekerij ter wereld die de certificering ontvangt voor platvis.