DNV GL reikt eerste ISO 45001-certificaat uit aan Lidl Nederland

18 april 2018

Op 17 april 2018, nauwelijks meer dan een maand na de publicatie van de nieuwe norm, reikt DNV GL het eerste ISO 45001-certificaat uit aan Lidl Nederland tijdens het NEN Congres ‘De impact van de nieuwe ISO 45001’.

“Een uitzonderlijke prestatie”, vindt Arjan van Heerde, Business Leader Food & Beverage bij  DNV GL. “In het voorjaar van 2017 voerden wij de eerste, oriënterende gesprekken met Lidl. Men maakte ons duidelijk dat er al heel veel goed geregeld was. Daarom wilde Lidl niet volgens OHSAS 18001 laten certificeren maar meteen kiezen voor de nieuwste norm, die toen nog in ontwikkeling was. Op basis van de DIS-versie wilde men de organisatie doorlichten en het veilig en gezond werken naar een nog hoger niveau tillen. Bovendien was er de ambitie om als eerste organisatie het nieuwe certificaat te verwerven. Dat noem ik uitzonderlijk, zeker als je bedenkt dat werken volgens een standaard als deze helemaal niet gebruikelijk is in de retail en foodbranche, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de bouwsector, waar arbo- en veiligheidsnormen een must zijn. Lidl geeft hiermee een sterk signaal af: veilig en gezond werken is overal en voor iedereen belangrijk. Lidl Nederland vervult nu een koplopersrol. Mogelijk zullen de andere Europese landen én vestigingen volgen.”

De nieuwe ISO 45001

De nieuwe norm, die in 2021 definitief OHSAS 18001 zal vervangen, is in vijf jaar ontwikkelingstijd op veel fronten aanpast. Logischerwijs is ISO 45001 ingedeeld volgens de High Level Structure (HLS). Het ISO-raamwerk zorgt voor een vlottere transitie en betere aansluiting bij andere normen, zoals ISO 9001 en ISO 14001. Organisaties die al beschikken over een OHSAS 18001-certificaat staan voor de inhoudelijke veranderingen. Extern gericht is er vernieuwde aandacht voor contextanalyse, van stakeholders en risicomanagement buiten de organisatie naar leiderschap en betrokkenheid van werknemers, kortom: effectief arbo- en vooral ook competentiemanagement. De term ‘arbo’ is overigens grotendeels vervangen door Gezond & Veilig werken (G&VW). Organisaties met een OHSAS 18001-certificaat krijgen drie jaar de tijd om over te stappen naar ISO 45001.

Altijd op de hoogte blijven?