DNV GL verifieert herkomst plastic producten voor The Ocean Cleanup

Ocean Clean up_Unsplash

Foto: Unsplash

The Ocean Cleanup heeft een eerste partij oceaanplastic aan land gebracht. De Nederlandse non-profit organisatie wil dit afval recyclen, met als hoofddoel het financieren van de verdere schoonmaak van de oceaan. DNV GL zal de oorsprong van deze toekomstige plastic producten bevestigen en verifiëren.

"Om transparantie op de markt te brengen, hebben we DNV GL gevraagd om een standaard op te stellen. DNV GL heeft elke stap van oceaanplastic gevolgd en zal dit blijven doen, om te kunnen bevestigen of het plastic in onze producten werkelijk 100% uit de oceaan afkomstig is", zegt Boyan Slat, oprichter en CEO van The  Ocean Cleanup. 

1,6 miljoen vierkante kilometer plastic

De eerste missie van The Ocean Cleanup ging naar de Great Pacific Garbage Patch, een ophoping van plastic afval, met een oppervlakte van 1,6 miljoen vierkante kilometer. De aan land gebrachte partij plastic afval moet worden getransformeerd in nieuwe producten. Met de verkoop van deze producten wil de organisatie geld ophalen om bij te dragen aan de financiering van de verdere schoonmaak van de oceaan.

Het doel is om van het ingezamelde afval aantrekkelijke, duurzame producten te ontwikkelen. Volgens de organisatie zijn er tot op dit moment nog geen producten op de markt gebracht die volledig gemaakt zijn van plastic afkomstig uit zee. Dit blijkt een andere ambitieuze uitdaging te zijn. "De verificatie van Ocean Plastic Producten die als oceaanplastic zijn gelabeld, zijn mogelijk niet volledig afkomstig uit de oceaan", staat in het persbericht te lezen. "Op dit moment is het niet verplicht om een onafhankelijke derde partij te laten controleren of het materiaal afkomstig is uit de oceaan. Om het werk nog transparanter te maken, zal de herkomst van het materiaal dat in de producten van The Ocean Cleanup wordt gebruikt door DNV GL worden geverifieerd."

Opstellen van eisen en verificatieprocessen

DNV GL is al anderhalf jaar bezig met het opstellen van eisen en verificatieprocessen. Deze processen maken volgens de organisatie een optimale traceerbaarheid mogelijk en verduidelijken hoe oceaanplastic wordt gedefinieerd, zodat deze snel ontwikkelende markt transparanter wordt. De volgende stap is het ontwikkelen van de eisen tot een standaard, die openstaat voor alle partijen die geïnteresseerd zijn in de certificering van producten uit oceaanplastic. 

"Het creëren van vertrouwen door middel van standaarden en onafhankelijke verificatie is al meer dan 155 jaar het werk en de missie van DNV GL. Het is altijd ons doel geweest om uitdagingen aan te gaan en om bij te dragen aan veiligere en duurzamere resultaten op een transparante manier. Bij de aankoop van producten die door DNV GL zijn geverifieerd, kunnen consumenten er volledig op vertrouwen dat het een product van oceaanplastic is en dat zij bijdragen aan een oplossing tegen plastic", zegt Luca Crisciotti, CEO van DNV GL-Business Assurance.

The Ocean Cleanup

Boyan Slat richtte in 2013 de Rotterdamse non-profit organisatie The Ocean Cleanup op met als doel geavanceerde technologieën te ontwikkelen om de wereldzeeën van plastic te ontdoen. De organisatie heeft zo'n 90 ingenieurs en onderzoekers in dienst. The Ocean Cleanup wil een vloot van lange drijvende barrières in zetten die zich gedragen als een kunstmatige kustlijn, waardoor de wind, golven en stromingen het plastic passief kunnen vangen en indammen. Eenmaal volledig operationeel, zal de volledige vloot van passieve inzamelsystemen naar verwachting om de vijf jaar 50 procent van de Great Pacific Garbage Patch verwijderen. In aanvulling op de aanpak om ’s werelds grootste drijvende vuilnisbelt op te lossen, ontwikkelde de organisatie de Interceptortechnologie om te voorkomen dat plastic afval via rivieren de oceanen binnenkomt.

DNV GL – Business Assurance

DNV GL – Business Assurance is een certificatie-instelling en helpt bedrijven de prestaties van hun organisatie, producten, medewerkers, faciliteiten en toeleveringsketens te optimaliseren door middel van certificering, verificatie, assessments en trainingen. DNV GL biedt diverse e-learning en klassikale trainingen aan op het gebied van kwaliteit -, milieu-, arbo-, veiligheids-, voedselveiligheids-, en risicomanagement, duurzaamheid, informatiebeveiliging, automotive, en zorg & welzijn. 

Lees ook
Vraag naar gerecycled plastic daalt

Vraag naar gerecycled plastic daalt

Tonnen gerecycled plastic hopen zich op bij Nederlandse recyclingbedrijven. Door de lage olieprijs en de coronacrisis is de vraag naar gerecycled plastic sterk gedaald, waardoor de bedrijven de grondstof niet meer kwijt kunnen. Het betreffende plastic vindt vooral toepassing in de sierteelt, de autobranche, de bouw en in consumentenproducten. Voor...

Fruit langer vers door folie van Wageningse onderzoekers

Fruit langer vers door folie van Wageningse onderzoekers

Onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research hebben een verpakkingsfolie ontwikkeld die zich aanpast aan de temperatuur. Het folie is bij hoge temperaturen doorlaatbaar voor gassen, terwijl het folie bij lage temperaturen gesloten blijft. Dat maakt het mogelijk om producten die buiten de koeling moeten ‘ademen’, zoals vers fruit,...

Watermerktechnologie kan voor nieuwe stroom rPET zorgen

Watermerktechnologie kan voor nieuwe stroom rPET zorgen

Het Nederlandse bedrijf FiliGrade doet internationaal stof opwaaien met een technologie die het mogelijk maakt om in een afvalstroom food-grade plastic te scheiden van andere materialen. Door watermerken in het materiaal aan te brengen, kan het op de lopende band gemakkelijk herkend en gescheiden worden. “Het is te eenvoudig om waar te zijn.” De...