Dolcia Prima: suiker met minder calorieën

25 februari 2015

Tate & Lyle introduceert Dolcia Prima low-calory sugar; een natuurlijke suikersoort met, volgens het bedrijf, eenzelfde zoetheid en mondgevoel als ‘gangbare’ suiker, maar met 90 procent minder calorieën. Het is breed toepasbaar, onder meer in yoghurt, ijs, siropen en gebakken producten.

Dolcia Prima is een ingrediënt op basis van allulose. Dit is een van de suikersoorten die in de natuur voorkomt, met dezelfde eigenschappen als suiker, alleen dan met minder calorieën.

70 jaar oud

Monosacharide allulose (ook wel D-Psicose genoemd) werd zo’n 70 jaar geleden voor het eerst in tarwe ontdekt. Het zit ook in kleine hoeveelheden in jackfruit, vijgen, rozijnen en in producten als caramelsaus, ahornsiroop en bruine basterdsuiker.

Tate & Lyle haalt de allulose via een gepatenteerd proces uit landbouwgrondstoffen (in de VS momenteel uit maïs). De allulose wordt door het bedrijf op de markt gebracht onder merknaam Dolcia Prima. Het product is volgens Tate & Lyle nagenoeg calorievrij en flexibel in formuleringen.

Toepassingen

Toepassingen zijn divers: yoghurt(ijs), ijs, dranken, zoete sauzen en siropen, snoep, dressings, gelatine, pudding, jam, koffiemixen, gebakken producten als cake en koekjes, en op vet gebaseerde room en vullingen.

Het kan goed verwerkt worden in bakproducten, omdat het tijdens het bakken eenzelfde bruin korstje oplevert als suiker. Dolcia Prima is een vloeibaar, oplosbaar ingrediënt, dus kan het tevens goed gebruikt worden in dranken, als bulkstof en voor het behoud van textuur.

Daarnaast verlaagt het het vriespunt dus werkt het eveneens goed in producten als ijs. Zo kan het in ijs gebruikt worden als stabilisator, voor producten met 50 procent minder suiker en 30 procent minder calorieën.

Smaaktesten

Uit smaaktesten bij 15 laboratoria van Tate & Lyle wereldwijd blijken consumenten diverse producten met Dolcia Prima als net zo lekker te beoordelen als de versies met suiker, meldt het bedrijf.

Het gepatenteerde Docia Prima is clean label, heeft 70 procent van de zoetheid van sucralose en heeft eenzelfde smaakprofiel en functionaliteit.

De suikersoort kan ook gebruikt worden in een mix met Splenda Sucralose en Tasteva Stevia, voor een verdere verlaging van het aantal calorieën of om de smaak van lightproducten te verbeteren.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?