Dop van frituurvet op melkpak FrieslandCampina

FrieslandCampina gaat vanaf juni 2015 voor alle melk en karnemelk in Nederland biobased drankverpakkingen gebruiken. Met een coating en een dop op basis van onder meer frituurvet, wordt de CO2-footprint 20 procent lager.

Daarmee is het op dit moment het meest duurzame pak, stelt FrieslandCampina.

Berndt Kodden, managing director van FrieslandCampina Nederland, heeft op 30 april het eerste biobased melkpak officieel overhandigd aan Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzaam innoveren aan de Universiteit Utrecht.

Frituurvetten

Het plastic van de dop en de coating wordt vervangen door plastic gemaakt van gecertificeerd organische reststromen die afkomstig zijn van Sabic. Het gaat dan om grondstofrestproducten uit de natuur, zoals frituurvetten, dus niet om landbouwproducten als maïs. FrieslandCampina werkt voor het nieuwe pak samen met Elopak.

Cramer vindt het nieuwe pak een goed voorbeeld in de transitie van een lineaire naar een circulaire economie. "Want circulariteit is meer dan recycling. Het gaat namelijk om hergebruik in de hele keten, aan de achterkant én aan de voorkant."

FrieslandCampina start met de drinkkartons van melk en karnemelk, maar de komende anderhalf jaar gaan alle pakken over. Het gaat op jaarbasis om 300 miljoen eigen pakken en nog eens 120 miljoen pakken die FrieslandCampina voor anderen produceert.

"Hoewel dit een innovatie is, willen we dit niet exclusief doen", stelde Kodden. Hij riep andere voedingsmiddelenproducenten op om ook over te gaan op dit nieuwe pak. "We moeten het samen doen."

Lees ook:

Lees ook
Marqt presenteert papieren wijnfles

Marqt presenteert papieren wijnfles

Sinds eind februari 2021 staat bij Marqt een papieren wijnfles in de schappen. De fles bestaat voor 94 procent uit gerecycled karton en weegt 5 keer minder dan een glazen fles. Volgens Marqt is de ecologische voetprint daardoor zes keer kleiner dan die van een glazen fles.

Winnaars NL Packaging Awards 2020 bekend

Winnaars NL Packaging Awards 2020 bekend

De winnaars van van de NL Packaging Awards zijn bekend. Vandaag, op 12 november, maakte de organisatie online alle winnaars bekend. Onder andere de Jumbo Zuivel pakken, de Heineken Cans en de EcoCoolBox van Bunzl vielen in de prijzen.

HAK certificeert ook rode bieten en boerenkoool ‘On the way to PlanetProof’

HAK certificeert ook rode bieten en boerenkoool ‘On the way to PlanetProof’

HAK wil in 2021 alle zomer- en wintergroenten en peulvruchten ‘On the way to Planetproof’ gecertificeerd hebben. Dit is een onafhankelijk keurmerk dat eisen stelt op het gebied van afval, watergebruik en bodem, maar geen biologische landbouw vereist. Deze maand komen de eerste gecertificeerde boerenkool en rode bieten van het Brabantse land. Eerder...