Nog steeds is niet duidelijk wat er precies gaat gebeuren wanneer Groot-Brittannië op 29 maart de EU verlaat. Als er voor die tijd geen deal komt, kunnen bedrijven die zich niet hebben voorbereid plotseling geen zaken meer doen met Britse handelspartners. Om bedrijven te helpen zich voor te bereiden publiceert de douane een stappenplan voor ondernemers in de levensmiddelen- en voedingsmiddelensector.

Harde Brexit

Vooral voor het midden-  en kleinbedrijf kan de Brexit grote financiële gevolgen hebben. Ruim 35.000 ondernemers, vooral mkb’ers, komen door Brexit voor het eerst in aanraking met de Douane door het exporteren uit of importeren naar de EU. Op dit moment is handel met het VK een kwestie van twee formulieren invullen. Bij een harde Brexit komen daar tenminste vijf formulieren bij. Zijn die papieren niet in orde, dan staat de handel vanaf 30 maart stil bij de grens.

Op tijd regelen

Het aanvragen van de juiste vergunningen en registraties kan maanden in beslag nemen. Zaken die tijdig geregeld moet worden, zijn het aanvragen van een EORI-nummer en het eventueel aanschaffen van een softwarepakket waarmee aangifte bij de douane kan worden gedaan. Per douaneproces (invoer, uitvoer, opslag) moet ook een Registratie elektronisch berichtenverkeer worden aangevraagd. Daarnaast moet een voedingsmiddelenbedrijf veelal over de nodige certificaten beschikken van het NVWA  en ILT.

Altijd op de hoogte blijven?