Er is nog steeds geen duidelijkheid over de Brexit. Deze week stemde het Britse Parlement de deal van Theresa May en de Eu opnieuw weg, maar stemde ook tegen een harde Brexit. Vandaag, 14 maart, gaat het parlement stemmen over uitstel van de Brexit. Ondertussen gaat de Nederlandse douane verder met de voorbereidingen op de Brexit en start de actie 'Are you Brexit Proof' bij Nederlandse ferryhavens.

Ondernemers die de komende weken per ferry goederen naar het VK brengen of sturen, kunnen worden aangesproken door de ‘Are You Brexit Proof’-teams van de Nederlandse Douane. Zij roepen ondernemers uit binnen- en buitenland op zich voor te bereiden op Brexit. Daarnaast informeren de teams ondernemers hoe zij er zelf voor zorgen ook ná Brexit vlot de ferry op en af te blijven rijden. Hiervoor wordt onder meer de ‘Are You Brexit Proof’-gids verstrekt waarin de benodigde voorbereidingen stap voor stap worden uitgelegd in tien talen. Ook zijn staan er bij de ferryhavens LED schermen met douane-informatie in tien talen. De ‘Are You Brexit Proof’-actie duurt tot en met 29 maart 2019.

De Douane zelf is, ook bij een no-deal, voorbereid op Brexit. “Voor ons betekent Brexit een toename van het aantal aangiften en het aantal bedrijven dat te maken krijgt met douaneformaliteiten. Ook het douanetoezicht, onder andere bij de ferryterminals, is nieuw”, zegt Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse Douane. “Daarom hebben we nu al meer dan 500 extra medewerkers aangenomen. Om logistieke vertragingen zoveel mogelijk te voorkomen, moet het bedrijfsleven zich ook goed en tijdig voorbereiden. Naar schatting krijgen 35.000 voornamelijk kleine en middelgrote bedrijven na Brexit voor het eerst met onze douaneprocedures te maken.”

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) brachten 13 maart een bezoek aan de ferryterminal van DFDS in Vlaardingen. Tijdens het bezoek aan de belangrijke hub voor handel met het VK, gingen zij in gesprek met het ‘Are You Brexit Proof’-team van Douane, kregen zij uitleg over het zogenoemde Portbasesysteem voor Nederlandse havens en bekeken zij de ferries.

Ondernemers vinden meer informatie over Douanevoorbereidingen met betrekking tot Brexit op douane.nl/brexit

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?