Drankenindustrie geraakt door horecasluiting

Horeca gesloten_Unsplash

Foto: Mika Baumeister/Unsplash

De horecasluiting vanwege de coronapandemie zorgde ervoor dat de leveringen van de drankenindustrie aan de horeca werden gehalveerd naar 215 miljoen euro. Dit zorgde voor een krimp van 5,1 procent van de totale productie van de drankenindustrie. Hiermee is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de drankenindustrie van de toeleverende bedrijfstakken aan de horeca relatief het sterkst geraakt door de krimp van de horeca. 

De horeca kromp in 2020 met 40,6 procent. Een belangrijke reden hiervoor is de coronapandemie en de verschillende lockdowns. Deze sluiting had niet alleen negatieve gevolgen voor de horeca maar ook toeleveranciers. Niet alleen de drankenindustrie werd hierdoor getroffen. Ook andere sectoren zoals creatieve diensten, uitzendbureaus en de voedingsmiddelenindustrie hadden er last van.

Drankenindustrie

De drankenindustrie werd volgens het CBS het zwaarst getroffen. Dit is te verklaren door de verbondenheid met de horeca. Deze is bij de drankenindustrie is het grootst. In 2019, pre corona,  nam de horeca 10 procent van de totale productie van de drankenindustrie af. In 2020 daalde dit naar 5 procent. Dit betekende een productiedaling van 8,7 procent. Deze daling wordt voor 59 procent veroorzaakt door minder leveringen aan de horeca, 32 procent door minder toeleveringen aan sport en recreatie.

Voedingsmiddelenindustrie

Een andere getroffen sector is de voedingsmiddelenindustrie. De inkoop door de horeca nam met bijna een derde af, van 1713 miljoen euro naar 1164 miljoen euro. De horeca is voor de voedingsmiddelenindustrie niet de grootste klant, maar slechts een van de vele afnemers. Zo is de productie uit de voedingsmiddelenindustrie voor meer dan de helft gericht op de export. De verminderde toeleveringen aan de horeca betekenden voor de voedingsmiddelenindustrie een productiedaling van 0,8 procent. "Een beperkt effect", aldus het CBS.

Bron: CBS

Lees ook
Definitieve datum Food Technology 1 en 2 december 2021

Definitieve datum Food Technology 1 en 2 december 2021

De definitieve datum voor Food Technology 2021 is bekend. Dit nieuwe kennis- en netwerkevenement vindt plaats op 1 en 2 december 2021 in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch. Dat maken organisatoren Mikrocentrum en Vakblad EVMI vandaag bekend.

Horecavakbeurs Horecava 2021 volledig online

Horecavakbeurs Horecava 2021 volledig online

Horecava, jaarlijks in januari in RAI Amsterdam en de grootste horecavakbeurs van Nederland, wordt als gevolg van de coronacrisis volledig online georganiseerd. Het online evenement wordt gehouden op maandag 1 februari 2021.

Food Technology verplaatst naar juni 2021

Food Technology verplaatst naar juni 2021

Het nieuwe kennis- en netwerkevenement Food Technology 2021 wordt verplaatst, van januari naar 16 en 17 juni. Ook de locatie wijzigt. Het evenement vindt nu plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Dat maken organisatoren kennis- en netwerkorganisatie Mirkocentrum en Vakblad EVMI bekend.