Drankenindustrie geraakt door horecasluiting

Horeca gesloten_Unsplash

Foto: Mika Baumeister/Unsplash

De horecasluiting vanwege de coronapandemie zorgde ervoor dat de leveringen van de drankenindustrie aan de horeca werden gehalveerd naar 215 miljoen euro. Dit zorgde voor een krimp van 5,1 procent van de totale productie van de drankenindustrie. Hiermee is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de drankenindustrie van de toeleverende bedrijfstakken aan de horeca relatief het sterkst geraakt door de krimp van de horeca. 

De horeca kromp in 2020 met 40,6 procent. Een belangrijke reden hiervoor is de coronapandemie en de verschillende lockdowns. Deze sluiting had niet alleen negatieve gevolgen voor de horeca maar ook toeleveranciers. Niet alleen de drankenindustrie werd hierdoor getroffen. Ook andere sectoren zoals creatieve diensten, uitzendbureaus en de voedingsmiddelenindustrie hadden er last van.

Drankenindustrie

De drankenindustrie werd volgens het CBS het zwaarst getroffen. Dit is te verklaren door de verbondenheid met de horeca. Deze is bij de drankenindustrie is het grootst. In 2019, pre corona,  nam de horeca 10 procent van de totale productie van de drankenindustrie af. In 2020 daalde dit naar 5 procent. Dit betekende een productiedaling van 8,7 procent. Deze daling wordt voor 59 procent veroorzaakt door minder leveringen aan de horeca, 32 procent door minder toeleveringen aan sport en recreatie.

Voedingsmiddelenindustrie

Een andere getroffen sector is de voedingsmiddelenindustrie. De inkoop door de horeca nam met bijna een derde af, van 1713 miljoen euro naar 1164 miljoen euro. De horeca is voor de voedingsmiddelenindustrie niet de grootste klant, maar slechts een van de vele afnemers. Zo is de productie uit de voedingsmiddelenindustrie voor meer dan de helft gericht op de export. De verminderde toeleveringen aan de horeca betekenden voor de voedingsmiddelenindustrie een productiedaling van 0,8 procent. "Een beperkt effect", aldus het CBS.

Bron: CBS

Lees ook
'Marges in voedingsindustrie staan onder druk, ondernemers moeten actief handelen'

'Marges in voedingsindustrie staan onder druk, ondernemers moeten actief handelen'

Ondernemers in de voedingsindustrie zijn minder optimistisch. “Marges in voedingsindustrie staan onder druk”, zegt Ceel Elemans is Sector specialist Food bij ING Sector Banking, “ondernemers moeten actief handelen.”

Prijsontwikkeling voeding stuwt inflatiecijfers

Prijsontwikkeling voeding stuwt inflatiecijfers

De Nederlandse inflatiecijfers stegen vorige maand naar 6,4 procent; in december lagen de prijzen nog 5,7 procent hoger dan een jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De stijgende prijzen van voedingsmiddelen zijn een belangrijke oorzaak van de hoge inflatiecijfers. De grootste veroorzaker van de stijgende inflatie zijn de stijgende energieprijzen....

Ruim 80% toename in webwinkels voedingssector sinds coronacrisis

Ruim 80% toename in webwinkels voedingssector sinds coronacrisis

Het aantal webwinkels in de voedingssector is sinds 2020 toegenomen met ruim 80%, meldt het CBS. Er zijn in de voedingssector 7425 bedrijven met een webwinkel actief. In 2020 waren dat er 4050.