Dreigend CO2-tekort voor drank-, vlees- en voedingsindustrie

Blik CO2_Pixabay

Foto: Pixabay

Er dreigt een tekort aan CO2 voor de drank-, vlees- en voedingsindustrie, meldt De Tijd. CO2 wordt onder andere gebruikt voor droogijs, de prik in cola, de bruis in bier, en de verdoving van dieren in slachthuizen.

CO2 is een restproduct dat ontstaat in chemische sector bij het maken van ammoniak, het basisingrediënt van kunstmest. Door de hoge gasprijzen staat de Europese productie hiervan onder druk. Veel producten hebben de productie teruggeschroefd of helemaal stilgelegd. In totaal ligt 70 procent van de productie stil.

Tekort CO2

Hierdoor ervaren veel CO2-leveranciers in Europa met hun aanvoer en dreigt er een tekort aan CO2. “Dit gaat verder dan één bedrijf of één sector. Bedrijven zoeken oplossingen, maar de situatie is precair”, zegt Gert Verreth van de chemiekoepel Essenscia in De Tijd. Hij spreekt van een toenemende krapte op de markt en verwacht dat het een kwestie van weken is voor de schaarste zich verder verspreidt.

Hoge prijzen

Afnemers van CO2, zoals brouwerijen, diepvriesbedrijven en slachthuizen hebben te maken met schaarste en hoge prijzen. Michael Gore, voorzitter van de Belgische vleesfederatie Febev: “Slachthuizen worden voor een ultimatum gezet: ofwel betalen ze de hogere prijs, ofwel worden de leveringen stopgezet.” In Nederland stopte online supermarkt Picnic met het leveren van diepvriesproducten vanwege het tekort aan droogijs.

Bij een aantal Vlaamse brouwerij worden bestaande leveringscontracten voor CO2 opgezet vanwege overmacht. De prijzen liggen soms 13 keer hoger, meldt VRT NWS. “Als we geen akkoord bereiken, ligt vanaf dinsdag onze productie stil”, aldus brouwerij Huyghe in Melle.

Oplossing

Een oplossing voor dit probleem is er nog niet. De enige oplossing is de hervatting van de amoniakproductie als de aardgasprijzen weer normaliseren. Verreth: “De afhankelijkheid van ammoniak is enorm. Op de lange termijn zou je die kunnen afbouwen, maar op korte termijn zijn er geen andere opties.”

Bron: De Tijd / VRT NWS

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven Nieuwsbrief
Thema's
Lees ook
Productie voedingsmiddelenindustrie groeit met 3 procent

Productie voedingsmiddelenindustrie groeit met 3 procent

De productie in de voedingsmiddelenindustrie groeide juni 2022 met 3 procent ten opzichte van de dezelfde periode van vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Kinderen krijgen te veel suiker binnen. Ze eten dagelijks twee keer de geadviseerde hoeveelheid. Foodwatch vraagt aandacht voor de overconsumptie van suiker met de Suikermaxdag. Zaterdag 9 juli bereikten Nederlandse kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud hun suikerlimiet voor een heel jaar.

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

De voedingsindustrie moet veranderen en met een duurzamer en gezonder aanbod komen. Daarvoor pleit keynote speaker Jaap Seidell tijdens zijn lezing op de tweede dag van Food Technology. “We hebben ons kapot geïnnoveerd aan producten voor kinderen, maar het zijn allemaal producten die ze eigenlijk niet zouden moeten eten.”

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren