Dreigend CO2-tekort voor drank-, vlees- en voedingsindustrie
Er dreigt een tekort aan CO2 voor de drank-, vlees- en voedingsindustrie, meldt De Tijd. CO2 wordt onder andere gebruikt voor droogijs, de prik in cola, de bruis in bier, en de verdoving van dieren in slachthuizen.
CO2 is een restproduct dat ontstaat in chemische sector bij het maken van ammoniak, het basisingrediënt van kunstmest. Door de hoge gasprijzen staat de Europese productie hiervan onder druk. Veel producten hebben de productie teruggeschroefd of helemaal stilgelegd. In totaal ligt 70 procent van de productie stil.
Tekort CO2
Hierdoor ervaren veel CO2-leveranciers in Europa met hun aanvoer en dreigt er een tekort aan CO2. “Dit gaat verder dan één bedrijf of één sector. Bedrijven zoeken oplossingen, maar de situatie is precair”, zegt Gert Verreth van de chemiekoepel Essenscia in De Tijd. Hij spreekt van een toenemende krapte op de markt en verwacht dat het een kwestie van weken is voor de schaarste zich verder verspreidt.
Hoge prijzen
Afnemers van CO2, zoals brouwerijen, diepvriesbedrijven en slachthuizen hebben te maken met schaarste en hoge prijzen. Michael Gore, voorzitter van de Belgische vleesfederatie Febev: “Slachthuizen worden voor een ultimatum gezet: ofwel betalen ze de hogere prijs, ofwel worden de leveringen stopgezet.” In Nederland stopte online supermarkt Picnic met het leveren van diepvriesproducten vanwege het tekort aan droogijs.
Bij een aantal Vlaamse brouwerij worden bestaande leveringscontracten voor CO2 opgezet vanwege overmacht. De prijzen liggen soms 13 keer hoger, meldt VRT NWS. “Als we geen akkoord bereiken, ligt vanaf dinsdag onze productie stil”, aldus brouwerij Huyghe in Melle.
Oplossing
Een oplossing voor dit probleem is er nog niet. De enige oplossing is de hervatting van de amoniakproductie als de aardgasprijzen weer normaliseren. Verreth: “De afhankelijkheid van ammoniak is enorm. Op de lange termijn zou je die kunnen afbouwen, maar op korte termijn zijn er geen andere opties.”
Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.
|
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
ABN AMRO: Hoge gas- en elektriciteitsprijzen kosten bedrijfsleven circa 22 miljard euro
Het bedrijfsleven heeft veel last van de hoge gas- en elektriciteitsprijzen. Meer bedrijven belanden in zwaar weer naarmate meer vaste energiecontracten aflopen. Volgens ABN AMRO zijn de glastuinbouw, industrie, bouw en voedingsmiddelenindustrie het meest kwetsbaar voor de hoge energieprijzen. Ondanks dit alles groeit de economie met 3,1 procent.
Afzetprijzen voedingsmiddelenindustrie met 15 procent gestegen
Bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie vroegen in februari 2022 gemiddeld 15 procent meer voor hun producten dan een jaar geleden, in februari 2021. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
FNLI: “Infrastructuur om impuls te geven aan energietransitie ontbreekt”
Donderdag 24 maart hebben brancheverenigingen FNLI en VNP namens negen industriële sectoren de Cluster Energie Strategie (CES) van aangeboden aan minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie. Het rapport beschrijft hoe deze sectoren de uitstoot van CO2 willen verminderen en wat daarvoor nodig is. Volgens de verenigingen sluiten de huidige randvoorwaarden...