Dreigend tekort technici voedingsindustrie door slechte aansluiting onderwijs

ROVC TechBarometer

In de technieksector staan veel vacatures open. Hierdoor zouden afgestudeerden gegarandeerd een baan moeten vinden. Maar 39 procent van de bedrijven in de voedingsindustrie verwacht de komende vijf jaar zowel een kwalitatief als kwantitatief tekort. Dit blijkt uit de tweede editie ROVC TechBarometer.

ROVC TechBarometer

Het ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, voert het onderzoek voor de ROVC TechBarometer uit. Bij de tweede editie waren 1.164 respondenten uit de technische branche betrokken. De belangrijkste oorzaak van het dreigende tekort is de slechte aansluiting van het reguliere onderwijs op het bedrijfsleven, gevolgd door de vergrijzing en het slechte imago van de technieksector.

John Huizing, algemeen directeur bij ROVC: "Het aanbod van technici is dun gezaaid en dat speelt de technische branche al jaren parten. Dit is een zorgelijke trend. Wat mooi is om te zien, is dat technische bedrijven zelf de verantwoordelijkheid nemen om het probleem tegen te gaan. Het zou echter nog beter zijn als de bedrijven elkaar daar onderling in versterken en de krachten bundelen om het probleem wat betreft het tekort op te lossen. Ga van concurreren naar coöpereren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het oprichten van een bedrijvenschool of het gezamenlijk uitzetten van nieuwe initiatieven om meer technisch personeel te werven. Samen sta je immers sterker dan alleen."

 
Lees ook
Groot congres over food in Bolsward

Groot congres over food in Bolsward

In de voormalige zuivelschool van Bolsward vindt op 5 oktober een congres over de toekomst van voedsel plaats. Frisian Foodture ’18 gaat over de uitdagingen waar boeren, de foodindustrie, de retail en het onderwijs op korte termijn voor komen te staan. De dag ervoor, 4 oktober, wordt er een grote reünie van de zuivelschool georganiseerd. De Bolswarder...

Stress op de werkvloer door tekort aan technici

Stress op de werkvloer door tekort aan technici

Bij veel technische bedrijven is er sprake van drukte en stress op de werkvloer door kwantitatieve (37 procent) en kwalitatieve (31 procent) tekorten aan technici. Hierdoor staat ook de kwaliteit van werk onder druk. Daarnaast leiden de personeelstekorten tot een stagnerende groei van de organisatie. Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer. “We moeten...

Intrafood:18 is een vakbeurs voor de voedingsindustrie

Intrafood:18 is een vakbeurs voor de voedingsindustrie

Intrafood:18 is een vakbeurs over grondstoffen, ingrediënten, additieven, hulpstoffen en halffabricaten voor de voedingsindustrie in de Benelux en Noord-Frankrijk. Dit jaar vindt deze beurs plaats op 5 en 6 september in Kortrijk Expo in België. Leveranciers uit de voedingsindustrie Sinds 2007 komen op Intrafood leveranciers uit de branche samen. Op...