Dreigend tekort technici voedingsindustrie door slechte aansluiting onderwijs

6 juni 2017

In de technieksector staan veel vacatures open. Hierdoor zouden afgestudeerden gegarandeerd een baan moeten vinden. Maar 39 procent van de bedrijven in de voedingsindustrie verwacht de komende vijf jaar zowel een kwalitatief als kwantitatief tekort. Dit blijkt uit de tweede editie ROVC TechBarometer.

ROVC TechBarometer

Het ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, voert het onderzoek voor de ROVC TechBarometer uit. Bij de tweede editie waren 1.164 respondenten uit de technische branche betrokken. De belangrijkste oorzaak van het dreigende tekort is de slechte aansluiting van het reguliere onderwijs op het bedrijfsleven, gevolgd door de vergrijzing en het slechte imago van de technieksector.

John Huizing, algemeen directeur bij ROVC: "Het aanbod van technici is dun gezaaid en dat speelt de technische branche al jaren parten. Dit is een zorgelijke trend. Wat mooi is om te zien, is dat technische bedrijven zelf de verantwoordelijkheid nemen om het probleem tegen te gaan. Het zou echter nog beter zijn als de bedrijven elkaar daar onderling in versterken en de krachten bundelen om het probleem wat betreft het tekort op te lossen. Ga van concurreren naar coöpereren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het oprichten van een bedrijvenschool of het gezamenlijk uitzetten van nieuwe initiatieven om meer technisch personeel te werven. Samen sta je immers sterker dan alleen."

 

Altijd op de hoogte blijven?