Dreigend tekort technici voedingsindustrie door slechte aansluiting onderwijs

ROVC TechBarometer

In de technieksector staan veel vacatures open. Hierdoor zouden afgestudeerden gegarandeerd een baan moeten vinden. Maar 39 procent van de bedrijven in de voedingsindustrie verwacht de komende vijf jaar zowel een kwalitatief als kwantitatief tekort. Dit blijkt uit de tweede editie ROVC TechBarometer.

ROVC TechBarometer

Het ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, voert het onderzoek voor de ROVC TechBarometer uit. Bij de tweede editie waren 1.164 respondenten uit de technische branche betrokken. De belangrijkste oorzaak van het dreigende tekort is de slechte aansluiting van het reguliere onderwijs op het bedrijfsleven, gevolgd door de vergrijzing en het slechte imago van de technieksector.

John Huizing, algemeen directeur bij ROVC: "Het aanbod van technici is dun gezaaid en dat speelt de technische branche al jaren parten. Dit is een zorgelijke trend. Wat mooi is om te zien, is dat technische bedrijven zelf de verantwoordelijkheid nemen om het probleem tegen te gaan. Het zou echter nog beter zijn als de bedrijven elkaar daar onderling in versterken en de krachten bundelen om het probleem wat betreft het tekort op te lossen. Ga van concurreren naar coöpereren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het oprichten van een bedrijvenschool of het gezamenlijk uitzetten van nieuwe initiatieven om meer technisch personeel te werven. Samen sta je immers sterker dan alleen."

 
Lees ook
Ontwikkel jezelf!

Ontwikkel jezelf!

Tijdens je carrière kom je zo nu en dan voor een uitdaging te staan. De opleiding die je hebt gevolgd voordat je ging werken, past misschien niet meer helemaal bij wat je nu aan vaardigheden en kennis nodig hebt.  Taken veranderen, je wensen veranderen: de wereld verandert. Je krijgt een andere functie, waardoor je nieuwe kennis nodig hebt....

Thema-attractie over voedsel opent in 2023

Thema-attractie over voedsel opent in 2023

Eind 2023 opent in Ede de World Food Center Experience, Nederlands eerste thema-attractie over voedsel. In de WFC Experience ontdek je de complete wereld achter je eten op een leerzame, interactieve manier.

Actuele trends in de foodbranche volgens SBB

Actuele trends in de foodbranche volgens SBB

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) heeft een trendrapport uitgebracht voor de sector Voedsel, Groen en Gastvrij. SBB signaleert onder andere bewust consu(mind)eren met plantaardige vleesvervangers en E-business voor bakkerijen en slagerijen.