Drenthe wordt experimenteergebied voor duurzame landbouw

9 juni 2021 Mischa Brendel

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft Drenthe aangewezen als gebied om met het verduurzamen van de landbouw te experimenteren.

 Het ministerie kiest voor Drenthe, omdat hier de melkveesector al ervaring heeft opgedaan met het belonen van ondernemers voor het doorvoeren van verbeteringen in de bedrijfsvoering op het gebied van klimaat, stikstof, bodemkwaliteit, biodiversiteit en dierenwelzijn.

Deze verbeteringen worden gemeten middels Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s). Melkveehouders die concrete duurzaamheidsverbeteringen hebben doorgevoerd, ontvangen van de provincie een financiële beloning.

 

De boer aan het roer

Deze vorm van verduurzaming faciliteren wordt nu verder uitgebreid. Onder de noemer Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw en de Agenda Boer, Burger en Biodiversiteit werkt Drenthe nu aan het doorontwikkelen van deze KPI’s, zodat deze ook toepasbaar zijn voor de landbouwsector. 

Het experiment sluit aan bij de visie ‘Waardevol en verbonden’ van het ministerie van LNV: boeren en tuinders moeten zelf aan het roer staan bij de omschakeling naar een toekomstbestendige landbouw. Het ministerie komt het komende jaar met een ‘basisset’ van concrete duurzaamheidsdoelen voor de gehele landbouwsector. Door te sturen op doelen hebben boeren de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze deze doelen willen bereiken, aldus LNV.

Altijd op de hoogte blijven?