Drie doden door listeria in vleeswaren

kipfilet=pixabay

Voor het eerst is door het in kaart brengen van DNA-gegevens de bron van een Nederlandse listeria-uitbraak opgespoord. Het RIVM en de NVWA brachten twintig besmettingen in de afgelopen twee jaar met elkaar in verband en identificeerde vleesverwerkingsbedrijf Offerman als bron van de bacterie.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) houdt het aantal besmettingen van listeria nauw in de gaten. Per jaar gaat het om zo’n tachtig patiënten. De DNA-gegevens van de bacterie worden door het instituut geanalyseerd, en bij twintig patiënten bleek het om hetzelfde type listeria te gaan. Vervolgens vroeg het RIVM de NVWA (Nationale Voedsel- en Warenautoriteit) dit te vergelijken met DNA-gegevens uit hun bedrijfsmonstering, waardoor de bron werd gevonden. Deze techniek is pas sinds kort toepasbaar.

Op vrijdag en zaterdag werden voorverpakte, gesneden vleesproducten van Offerman massaal teruggeroepen. Zo moest Jumbo 135 producten uit de schappen halen, en Aldi vier. Groothandel Sligro riep 168 producten terug en Bidfood moest 149 producten terughalen. Ook Versunie voerde een terugroepactie uit.

Listeria blijft een van de gevaarlijkste besmettingen, omdat de bacterie zich bij koelkasttemperatuur kan vermenigvuldigen en dodelijk kan zijn. Drie van de twintig patiënten zijn overleden aan de infectie. Ook heeft een vrouw een miskraam gekregen.

Lees ook
NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

Vanwege de coronamaatregelen en een verminderde capaciteit heeft de NVWA een aantal werkzaamheden afgeschaald. Dat heeft minister van LNV Carola Schouten laten weten in antwoord op kamervragen van de Partij voor de Dieren. Een aantal scenario’s voor het afschalen van werkzaamheden wordt op dit moment uitgevoerd, zegt de minister. Zo wordt...

Rob van Lint stapt op bij de NVWA

Rob van Lint stapt op bij de NVWA

Per 1 mei 2020 treedt Rob van Lint terug als inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hij was sinds 1 juli 2017 in functie. De Ondernemingsraad van de NVWA heeft "geen vertrouwen in het onder zijn leiding opgestelde plan van aanpak voor het verbeteringstraject van de NVWA."

NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

Bij een risicogerichte inspectie van de NVWA eind vorig jaar bleek een aantal vleesbedrijven nog sulfiet toe te voegen aan het vlees. Dat additief mag volgens de wet niet aan vlees worden toegevoegd. De controles werden gedaan bij bedrijven die de afgelopen jaren sulfiet hadden gekocht; bij zeven van die bedrijven werd het gebruik van sulfiet geconstateerd. Sulfiet...