Voor het eerst is door het in kaart brengen van DNA-gegevens de bron van een Nederlandse listeria-uitbraak opgespoord. Het RIVM en de NVWA brachten twintig besmettingen in de afgelopen twee jaar met elkaar in verband en identificeerde vleesverwerkingsbedrijf Offerman als bron van de bacterie.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) houdt het aantal besmettingen van listeria nauw in de gaten. Per jaar gaat het om zo’n tachtig patiënten. De DNA-gegevens van de bacterie worden door het instituut geanalyseerd, en bij twintig patiënten bleek het om hetzelfde type listeria te gaan. Vervolgens vroeg het RIVM de NVWA (Nationale Voedsel- en Warenautoriteit) dit te vergelijken met DNA-gegevens uit hun bedrijfsmonstering, waardoor de bron werd gevonden. Deze techniek is pas sinds kort toepasbaar.

Op vrijdag en zaterdag werden voorverpakte, gesneden vleesproducten van Offerman massaal teruggeroepen. Zo moest Jumbo 135 producten uit de schappen halen, en Aldi vier. Groothandel Sligro riep 168 producten terug en Bidfood moest 149 producten terughalen. Ook Versunie voerde een terugroepactie uit.

Listeria blijft een van de gevaarlijkste besmettingen, omdat de bacterie zich bij koelkasttemperatuur kan vermenigvuldigen en dodelijk kan zijn. Drie van de twintig patiënten zijn overleden aan de infectie. Ook heeft een vrouw een miskraam gekregen.

Altijd op de hoogte blijven?