Drinkvoeding ziekenhuis ‘te zoet en vies’

9 februari 2015

Met eiwit verrijkte drankjes in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch vallen niet in de smaak. Diëtisten, verpleegkundigen en zorgassistenten omschrijven de drinkvoeding als ‘te zoet, vieze nasmaak, weinig variatie en geen prettig mondgevoel’.

Ook komt naar voren dat patiënten die de drinkvoeding gebruiken, vaak minder van de reguliere maaltijd eten. Het netto effect van het tegengaan van ondervoeding blijft hierdoor beperkt.

Dat blijkt uit onderzoek dat een MSc-studente van de Universiteit Maastricht heeft uitgevoerd. Zij heeft voor haar onderzoek de diëtisten, verpleegkundigen en zorgassistenten geïnterviewd.

Eerder hebben HAS-studenten van de opleidingen Food design & innovation en Voedingsmiddelentechnologie (foto) voor een verzorgingstehuis al een hartig product ontwikkeld voor mensen met kauw- en slikproblemen.

Muffin en quiche

Voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis kwamen ze met een muffin in de smaken pizza en kroket, en met een hartige quiche. Fooddesigners hebben de concepten bedacht en ontwikkeld, terwijl voedingsmiddelentechnologen zich bogen over de inhoudelijke, voedingstechnische kant van de producten. Beide concepten zijn enthousiast ontvangen door diëtisten en koks van het ziekenhuis.

De MSc-student van Maastricht Universiteit gaat hier nu voor HAS Hogeschool mee aan de slag. Tegelijkertijd zoeken HAS Hogeschool en het Jeroen Bosch Ziekenhuis naar bedrijven die mee willen werken aan de productie van eiwit verrijkte snacks en drankjes.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?