Drogisten discrimineerden Aziatische klanten melkpoeder

14 maart 2014

UTRECHT - De drogisterijketens Etos en Kruidvat hebben ten tijde van de schaarste aan babymelkpoeder beide een vrouw met een Aziatisch uiterlijk gediscrimineerd. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens (CRM).

Volgens het CRM zijn de klachten bovendien onzorgvuldig behandeld.

Eén van de klagers kreeg in juni 2013 geen babymelkpoeder mee bij de Etos in Barendrecht, een ander mocht geen melkpoeder kopen bij Kruidvat in Vlaardingen. Reden voor de weigering was de grootschalige inkoop van melkpoeder in Nederland door handelaren om ze te verschepen naar China, waar een grote vraag was naar westers melkpoeder. Het Chinese melkpoeder werd namelijk niet vertrouwd door het melamine-schandaal. Als gevolg van die aankopen stelden supermarkten en drogisterijen een maximum in op het aantal pakken babymelkpoeder per klant.

Volgens Kruidvat herinneren de medewerkers zich het voorval niet. Het bedrijf suggereert dat sprake is geweest van een misverstand en de vrouw, die van Chinese afkomst is, de toelichting op het verkoopbeleid onterecht heeft opgevat als discriminatie. Het CRM noemt dat niet aannemelijk.

Volgens Etos was de verkoopster er ten onrechte van uitgegaan dat de vrouw in die week al meerdere keren babyvoeding had gekocht. Etos had haar medewerkers heeft geïnstrueerd extra alert te zijn op handelaren.

De uitspraken van het CRM zijn niet juridisch bindend.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?