Droogte hindert groente in de groei en laat komkommers krom trekken

EVMI_droogte

Zomergroenten groeien niet door de droge warmte. Inmiddels bestaat ook de angst dat de herfst- en winteroogsten flink zullen tegenvallen door droogte in de onderbodem. Groenteverwerkers die nu zomergroenten in de diepvries stoppen vrezen hun gebruikelijke volume aan verpakkingen niet te kunnen vullen als het huidige weer tot het eind van de maand aanhoudt.

Door Lin Batten - Foodlog

Zomergroenten lijden onder de droogte, meldt de Morgen. In Europa oogsten boeren 20 tot 50% minder erwten en bonen, en 15 tot 20% minder uien. Ook courgettes en spinazie leggen het af tegen de droogte.

Niet alleen de opbrengst, ook de kwaliteit van de groenten is minder. Komkommers groeien krom, aardappelen vallen kleiner uit. Bloemkolen blijven kleine, gele B-klasse bloemkooltjes. Een financiële ramp voor de boer, want de prijs van een b-klasse bloemkool ligt onder de productieprijs. Delhaize zegt zich flexibel op te stellen tegenover de landbouwers in deze tijden van droogte.

Groentebedrijven vrezen dat de droogte in de ondergrond zich komende herfst ook nog zal wreken bij de teelt van witte en rode kool, spruiten, prei en boerenkool. De echte gevolgen van de droogte voelen de supermarkten, groenteverwerkers en uiteindelijk de consumenten dus pas de komende maanden. Bernard Haspeslagh van de grote Belgische groenteverwerker Ardo zei twee weken geleden al: "Als dit weer voortduurt in augustus, zitten we met een absolute ramp."

Toch wat troost. De druiven zijn voller en zoeter door de warmte. Ook voldoende bewaterde paprika’s en tomaten staan er uitstekend bij.

Lees ook
Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Mensen willen best meer groente eten maar dan moeten zij wel verleid worden door een lekker klinkende naam. Alleen zeggen dat iets op basis van de voedingswaarden gezond is, blijkt niet voldoende om voor de gezonde optie te gaan.

'0% BTW op gezonde boodschappen'

'0% BTW op gezonde boodschappen'

Nog altijd eten we in Nederland te weinig groente en fruit. Sinds de verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9% lijkt de consumptie van groente en fruit zelfs gestagneerd. Tijd voor actie, vindt een brede coalitie onder aanvoering van GroentenFruit Huis. De btw op 'gezonde boodschappen' moet naar nul. Twee Kamerleden, Laura Bromet (GroenLinks, oppositie)...

Landbouwrobot krijgt steeds meer functionaliteiten

Landbouwrobot krijgt steeds meer functionaliteiten

Als het aan de landbouwindustrie en de boeren ligt, wordt arbeidsintensief werk binnen een paar jaar door robots gedaan. Dat komt goed uit, want het is steeds lastiger om personeel te vinden voor dit type werk. Onderzoekers van Wageningen Universiteit ontwikkelden hun ‘Robotti’.