Dropmakers ontwikkelen nieuwe dropvariant met zeewier

drop met zeewier nieuws 27-09-2022 EVMI & vismagazine

Dropmakers Klepper & Klepper hebben een nieuwe dropvariant ontwikkeld. Drop met als belangrijk component, zeewier. Dit resulteert in een pittige zoute drop. Met een vleugje zeewier.

Umami volgens Klepper & Klepper

Vader en zoon Klepper en Klepper hebben zich laten inspireren door een bezoek aan een Japans restaurant. Zo hebben ze het idee ontwikkeld voor een umami dropje.

Huub Klepper: “Umami is de naam die de Japanners hebben gegeven aan de (zogenaamde) vijfde smaak, een smaak die naast zoet, zout, zuur en bitter bestaat. Umami zit van nature in, onder andere, rijpe tomaten, sardientjes, ulva (een soort zeewier), truffels, maar ook in olijven, ansjovis, knoflook en nu ook in De Beste Drop Ooit – Pittig zout

Klepper & Klepper testen alles

Een van de geheimen van het nieuwe dropje uit de droplijn De Beste Drop Ooit, is dat Klepper & Klepper hun nieuwe varianten altijd uitgebreid testen. Dat doen ze onder andere op de markt in Castricum, waar Willem Klepper sinds 1990 elke week staat. De 'testpersonen' waren willekeurige klanten die het aandurfden om de nieuwe zeewierdrop uit te proberen. Bijna iedereen keurde de drop goed, zo reageerden klanten met "Erg lekker" en "Ik vind hem heerlijk". Toen het ingrediënt zeewier werd onthuld waren de reacties "Een lekker gezond dropje", en "Verrassend". Maar ook een enkeling vond het dropje minder lekker. 

Met zeewier, zonder gluten en gelatine

Los van de pittig zoute umamismaak, heeft zeewier wel meer aardige eigenschappen. Het is een goede bron voor ijzer en eiwitten. En het zit boordevol mineralen, zoals fosfor, calcium en jodium. Zeewier is ook nog eens goed voor het milieu. Mits je het op verantwoorde wijze oogst. Want wat bomen boven het water doen, dat doet zeewier onder water: CO2 uit de atmosfeer halen.

Het zeewier dat Klepper & Klepper gebruikt is ‘vegan’ en op land geteeld. De kweekmethode maakt geen gebruik van zoet water, heeft geen impact op kwetsbare ecosystemen en stoot geen stikstof uit. Ook bevat deze smaak, net als alle andere varianten van de droplijn De Beste Drop Ooit, geen gluten en gelatine. Bovendien zitten alle varianten in een bio-composteerbare verpakking.

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Groei Europese zeewiermarkt stimuleert teelt tussen windparken op Noordzee

Groei Europese zeewiermarkt stimuleert teelt tussen windparken op Noordzee

Europeanen gaan steeds meer zeewier eten. De toenemende vraag is een stimulans voor de Europese zeewierproductie. Deze is momenteel nog minimaal, het grootste deel van zeewier wordt geïmporteerd uit Azië. Maar in 2030 kan een kwart van de Europese zeewiermarkt afkomstig zijn van zeewier, gekweekt in de offshore windparken in de Noordzee.

Doorstart bedrijf Marc van Rijsselberghe

Doorstart bedrijf Marc van Rijsselberghe

Verschillende bedrijven die onder Saline-Farming vielen, maken een doorstart. Waddenwier gaat verschillende wierproducten verkopen die op het land gekweekt worden. De Salt Farm Foundation zet het onderzoek naar zilte landbouw voort.

Webinar over vlees- en visvervangers op basis van algen en zeewier

Webinar over vlees- en visvervangers op basis van algen en zeewier

De populariteit van plantaardige vlees- en visvervangers neemt toe. Daarom organiseert de European Algae Biomass Association (EABA) een serie webinars waar verschillende producenten van vlees- en visvervangers op basis van zeewier en algen aan het woord komen.