DSM brengt dit jaar nieuw eiwit van canolazaden op de markt

Canola via Unsplash

Tijdens het evenement Food Technology vertelt Maartje Franse, R&D Manager bij het Protein House van DSM, tijdens het Kennisplatform Labmanagers over de ontwikkeling van een nieuw eiwit: CanolaPro, gemaakt van canolazaden.

Eiwit is een essentiële component in ons voedsel. Door de verwachte bevolkingsgroei tussen nu en 2050, is het van belang dat we werken aan de ontwikkeling van alternatieve eiwitten, vertelt Maartje Franse. We kunnen de bevolking namelijk niet op dezelfde manier blijven voeden als nu gebeurt, vanwege het tekort aan landbouwgrond. “Bedrijven moeten op zoek naar innovatieve oplossingen om de wereldbevolking van eiwitten te voorzien.”

Daarom ontwikkelde DSM CanolaPro. Dit eiwit haalt het bedrijf uit canolazaden, die worden geperst voor raapzaadolie. In de uitgeperste zaden zitten veel eiwitten. DSM slaagde er in samenwerking met het Franse bedrijf Avril Groupe in om deze eiwitten uit de zaden te halen. Binnenkort wordt dit proces voortgezet een nieuwe fabriek in Dieppe, Frankrijk, die dit jaar in gebruik gaat.

Food Technology DSM CanolaPro Maartje Franse tijdens Food Technology

Essentiële eiwitten

CanolaPro komt dit jaar op de markt. Het product ging door verschillende goedkeuringstrajecten en werd al in Europa en Noord-Amerika goedgekeurd. Het alternatieve eiwit bevat ongeveer dezelfde essentiële eiwitten en stoffen die in melkeiwitten zitten. CanolaPro is bijvoorbeeld geschikt voor alternatieve zuivel (zoals plantaardige yoghurt), proteïnerepen en vleesvervangers.

Uitdagingen

Bij het ontwikkelen van een alternatief eiwit zijn de smaak, kleur en textuur een uitdaging, vertelt Franse. Deze moeten zo gemaskeerd worden dat het eiwit aantrekkelijk blijft. En ook daarna blijft het eten van producten met alternatieve eiwitten voor veel consumenten een drempel, maar volgens DSM staan mensen ook open voor verandering. Maartje Franse: “Er zijn veel consumenten die alternatieve eiwitten willen proberen, zeker als iets het label vegan heeft. Het gaat dus ook om het verwachtingspatroon van de consument.”

Lees ook
Onderzoeksfaciliteit Bioprocess Pilot Facility failliet

Onderzoeksfaciliteit Bioprocess Pilot Facility failliet

Het biotechbedrijf BPF (Bioprocess Pilot Facility), een onderzoeksfaciliteit van TU Delft en DSM en CSM voor innovatie en verduurzaming is failliet. Dat blijkt uit een melding in het Centraal Insolventieregister, bevestigd door de woordvoerder van het bedrijf.

HAS green academy introduceert Workshop Plant-aardige Eiwitten

HAS green academy introduceert Workshop Plant-aardige Eiwitten

HAS green academy organiseert eind november voor de eerste keer de workshop Plantaardige eiwitten. Of er vraag naar is? De eerste editie was razendsnel volgeboekt!

Lezing Food Technology: Innovatie is onvoorspelbaar, het proces controleerbaar

Lezing Food Technology: Innovatie is onvoorspelbaar, het proces controleerbaar

Food Technology, de beurs voor hightech innovaties in de voedingsmiddelenindustrie, vindt plaats op 12 en 13 april 2023 in de Brabanthallen. Bram de Vrught, Managing Director bij QING, geeft de lezing Innovatie is onvoorspelbaar, het proces controleerbaar.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren