DSM en Evonik openen omega-3 vetzurenfabriek

veramaris-fabriek

DSM en chemiebedrijf Evonik openen vandaag de nieuwe productielocatie van hun joint venture Veramaris in het Amerikaanse Blair, Nebraska. De fabriek is al begonnen met de commerciële productie van omega-3 vetzuren EPA en DHA uit algen, bedoeld voor de zalmkweek. Met het nieuwe product wordt kweekzalm gezonder terwijl de druk op de visvangst wordt verlicht, zegt DSM.

Vis is een goede bron voor essentiële omega-3 vetzuren als EPA en DHA, krijgt de consument regelmatig te horen. Maar de groeiende vraag naar vis leidt tot overbevissing en legt een zware druk op de viskweek. Een deel van de visvangst wordt namelijk gebruikt voor voeder voor kweekvis. Visolie is de voorname bron van de omega-3 vetzuren in kweekvis en in de afgelopen tien jaar is het gehalte van deze vetzuren in kweekzalm gehalveerd, beweert DSM.

Veramaris’ algenolie biedt een duurzaam alternatief, want algen zijn de oorspronkelijke bron van omega-3 vetzuren. De geconcentreerde algenolie bevat twee keer meer omega-3 vetzuren dan visolie en maakt kweekzalm gezonder terwijl het de druk op de visvangst verlicht. Volgens DSM is de productiecapaciteit van de nieuwe fabriek gelijk aan het EPA en DHA-gehalte van 1,2 miljoen ton wilde vis. Daarmee kan 15 procent van de wereldwijde zalmkweek worden voorzien.

Lees ook
CEO-switch bij DSM

CEO-switch bij DSM

Chris Goppelsroeder, CEO van DSM Nutritional Products (DNP) en lid van de bestuursdirectie van DSM, gaat met pensioen. Dimitri de Vreeze, die nu Co-CEO is van DSM samen met Geraldine Matchett, neemt de leidende rol binnen DNP over met als titel COO.

Resultaten DSM dalen licht door corona

Resultaten DSM dalen licht door corona

De totale winst van DSM daalde met vier procent ten opzichte van vorig jaar. De tak Nutrition groeide sterk, met 9%. Het bedrijf stelt dat de coronapandemie voor 1-2% verantwoordelijk is voor deze groei. De tak Materials heeft het zwaar, met een krimp van 21%.

Microalgen lijken waardevolle bron omega-3-vetzuren

Microalgen lijken waardevolle bron omega-3-vetzuren

Duitse wetenschappers vergeleken verschillende wijzen van microalgen-productie met gekweekte en gevangen vis. De vergelijking richtte zich op voedingswaarde en duurzaamheidsaspecten zoals uitstoot van CO2. Zij concludeerden dat microalgen op de meeste gebieden vergelijkbaar of iets beter presteerden dan vis.