DSM en chemiebedrijf Evonik openen vandaag de nieuwe productielocatie van hun joint venture Veramaris in het Amerikaanse Blair, Nebraska. De fabriek is al begonnen met de commerciële productie van omega-3 vetzuren EPA en DHA uit algen, bedoeld voor de zalmkweek. Met het nieuwe product wordt kweekzalm gezonder terwijl de druk op de visvangst wordt verlicht, zegt DSM.

Vis is een goede bron voor essentiële omega-3 vetzuren als EPA en DHA, krijgt de consument regelmatig te horen. Maar de groeiende vraag naar vis leidt tot overbevissing en legt een zware druk op de viskweek. Een deel van de visvangst wordt namelijk gebruikt voor voeder voor kweekvis. Visolie is de voorname bron van de omega-3 vetzuren in kweekvis en in de afgelopen tien jaar is het gehalte van deze vetzuren in kweekzalm gehalveerd, beweert DSM.

Veramaris’ algenolie biedt een duurzaam alternatief, want algen zijn de oorspronkelijke bron van omega-3 vetzuren. De geconcentreerde algenolie bevat twee keer meer omega-3 vetzuren dan visolie en maakt kweekzalm gezonder terwijl het de druk op de visvangst verlicht. Volgens DSM is de productiecapaciteit van de nieuwe fabriek gelijk aan het EPA en DHA-gehalte van 1,2 miljoen ton wilde vis. Daarmee kan 15 procent van de wereldwijde zalmkweek worden voorzien.

Altijd op de hoogte blijven?