Beeld: DSM

Met de Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek in Delft heeft DSM een rijk stukje Nederlandse geschiedenis in handen. Om het 150-jarig bestaan van de fabriek te vieren opent DSM een expositie in het historische kantoorgebouw met de titel 'Klein leven, grote impact: microben bepalen onze wereld'.

De Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek werd in 1869 opgericht door Jacques van Marken samen met zijn vrouw Agneta Matthes. Het bedrijf produceerde bakkersgist en brandspiritus. In de de loop der jaren werden verschillende andere destilleerderijen opgekocht en groeide het bedrijf uit tot een van de grootste spelers op de binnenlandse markt. Van Marken zelf was bovendien een van de eerste sociale ondernemers in Nederland. Werknemers konden rekenen op winstaandeel, een pensioenfonds en een medezeggenschapsraad. Van Marken liet ook de eerste fabrieksnederzetting van het land bouwen waar zijn arbeiders konden wonen. In 1998 nam DSM het inmiddels met Brocades gefuseerde bedrijf over.

Tentoonstelling

Om die rijke geschiedenis te vieren heeft DSM in samenwerking met microbenmuseum ARTIS-Micropia een tijdelijke tentoonstelling opgezet. Bezoekers krijgen te zien welke cruciale rol microben en biotechnologie spelen bij het mogelijk maken van leven op aarde en bij het aanpakken van enkele van 's werelds grootste uitdagingen op het gebied van klimaat, energie, circulariteit en voedselzekerheid. Ook de geschiedenis van de fabriek en grondlegger Jacques van Marken komen uitgebreid aan bod. De tentoonstelling is open voor het publiek van 12 september tot en met 15 december 2019 en de toegang is gratis. Meer informatie is te vinden op: www.150jaargist.nl.

Altijd op de hoogte blijven?