Duizenden scholieren op bedrijfsbezoek

scholieren315

LEIDSCHENDAM - Tijdens de Week van de Procestechniek (van 21 tot en met 25 januari 2013) nemen scholieren een kijkje in de keuken bij bedrijven en maken er kennis met beroepen als procesoperator, analist of onderhoudsmonteur. Bedrijven kunnen zich nog aanmelden.

Steeds minder jongeren kiezen voor een baan in de procestechniek, terwijl de vraag naar goed opgeleide technici en andere medewerkers in die sector onveranderd groot is, meldt stichting C3.

De meeste leerlingen weten weinig van de beroepen in de procestechniek, het vaak mooie basissalaris (plus eventuele ploegentoeslag) en de carrièremogelijkheden, dus kiezen ze er niet gemakkelijk voor, aldus de stichting.

Juist daarom is het, volgens C3, zo belangrijk dat scholieren een blik bij de bedrijven kunnen werpen en zien wat het werken daar concreet inhoudt.

Aantrekkelijke werkgever

Duizenden scholieren, vooral van het vmbo, maar in sommige regio’s ook leerlingen van havo en vwo, maken tijdens de Week kennis met een interessant vakgebied. Tientallen bedrijven kunnen zich presenteren als aantrekkelijke werkgever.

Bedrijven laten zien wat ze doen, maar leerlingen kunnen er ook concrete procestechniekactiviteiten uitvoeren. Deelnemende voedingsmiddelenbedrijven zijn onder meer Unilever, FrieslandCampina, Mars en Aviko.

Begin 2012 deden 138 bedrijven in het hele land mee. Ze werden bezocht door 5290 scholieren van 140 scholen. Dit jaar verwacht de organisatie nog meer deelnemers.

Landelijk evenement

De Week wordt dit jaar voor de twaalfde keer gehouden. Het is een initiatief van MIT/Procestechniek Limburg. Het concept is in 2011 overgenomen door 11 regio’s, waardoor het een landelijk evenement werd.

Stichting C3 verzorgt met netwerk Promotie Procestechniek Nederland (PPN) de landelijke coördinatie. De invulling van de programma’s wordt verzorgd door regionale organisaties.

Dit jaar is  de Week van de Procestechniek van 21 tot en met 25 januari 2013. Sommige regio’s kiezen voor een andere periode. Kijk voor de details op de website van de Week.

Lees ook: