‘Duurder eten geeft positiever gevoel’

evmi-buffet

ITHACA – De prijs van voedsel heeft invloed op de smaakbeleving. Net zoals de prijs ook inwerkt op gevoelens van overeten en schuld. Hoe meer mensen betalen, hoe positiever ze over het algemeen zijn.

Dat stellen onderzoekers van de Amerikaanse Cornell University, meldt Vlees+.

“We waren verbaasd dat de prijs weinig tot geen invloed had op de hoeveelheid die we eten, maar des te meer hoe we de ervaring interpreteren”, aldus onderzoeker Brian Wansink.

“Door simpelweg de prijzen in een restaurant flink te laten dalen, verandert de waardering van de klanten enorm.”

Buffetrestaurant

Het onderzoek vond plaats in een kwalitatief goed Italiaans buffetrestaurant. In het restaurant konden mensen kiezen uit 139 gerechten op basis van een ‘all you can eat-principe’. De prijs lag op 4 tot 8 dollar.

Tijdens het eten werd de proefpersonen gevraagd om het eerste, middelste en laatste gerecht te beoordelen op een schaal van 1 tot 9.

Minder enthousiasme

De deelnemers die 8 dollar voor hun maaltijd betaalden, beoordeelden de gerechten gemiddeld 11 procent hoger, dan de proefpersonen die voor 4 dollar aten.

Een goedkoop menu zorgde ook vaker voor een gevoel van overeten, schuldgevoelens en een verminderd enthousiasme naarmate de maaltijd vorderde.

Geen invloed op hoeveelheid

“We waren heel verbaasd over het gevonden patroon”, stelt onderzoeker Ogze Sigirci. “Prijs maakt voor de hoeveelheid die je eet niet uit: als het er is, eet je het op. Maar hoe je je voelt bij de maaltijd en hoe je een restaurant beoordeelt, blijkt wel degelijk bepaald te worden door hoeveel je betaalt.”

Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten helpen om de restaurantbeleving te verbeteren. Daarbij kunnen ze ook gebruikt worden om mensen gezonder te laten eten.

De resultaten van het onderzoek zijn door Sigirci gepresenteerd op Experimental Biology 2014.

Lees ook:

Lees ook
Verband tussen bewerkt voedsel en obesitas aangetoond

Verband tussen bewerkt voedsel en obesitas aangetoond

Vorige week publiceerde een groep onderzoekers onder leiding van Kevin Hall een onderzoek met snoeiharde conclusies: sterk bewerkt voedsel zorgt voor een hogere calorie-intake. Het zou een verklaring zijn voor de obesitas-epidemie die woedt sinds de opmars van industrieel voedsel. We lichten het onderzoek kort uit. Veel wetenschappers...

Kurkuma heeft negatief effect op kankerbehandeling

Kurkuma heeft negatief effect op kankerbehandeling

Kurkuma is een belangrijk ingrediënt in tal van oosterse gerechten, en het is populair omdat het de gezondheid zou bevorderen. Het Indiase specerij wordt zelfs in tabletvorm geslikt als supplement, met name onder kankerpatiënten. Onderzoekers van het Erasmus MC waarschuwen nu daarmee op te passen. In Nederland krijgen jaarlijks 14.500 vrouwen...

Jury oordeelt: glyfosaat in Roundup veroorzaakte kanker

Jury oordeelt: glyfosaat in Roundup veroorzaakte kanker

De jury die Bayer twee weken geleden in San Francisco schuldig bevond aan het veroorzaken van de kanker die Edwin Hardeman opliep, stelde woensdag 27 maart de straf vast. Hoewel er wetenschappelijk geen oorzakelijk verband is vast te stellen, oordeelde de jury dat de man ziek is geworden omdat hij Roundup met glyfosaat in zijn tuin gebruikte. Bayer...