Duurzaamheid staat centraal op Horecava

Horecava 2023 duurzaamheid

Horecava, de vakbeurs voor de horecabranche in Nederland, gaat vandaag van start in Amsterdam RAI. Eén van de belangrijkste thema’s tijdens de beurs van dit jaar is duurzaamheid. Steeds meer horecaondernemers zijn bewust bezig met groen ondernemen en het tegengaan van voedselverspilling. Onderwerpen zoals eten zonder verspilling, groene innovaties en energie- en waterbesparing komen op de hele beursvloer terug.

Groener leven en ondernemen wordt een steeds belangrijker onderwerp in de samenleving. Op Horecava vinden bezoekers dan ook volop actuele trends en ontwikkelingen terug die hiermee te maken hebben. Speciaal voor deze beurs is, in samenwerking met Duurzame Horeca Nederland de ‘Groene Route’ ontwikkeld. Horecaondernemers worden tijdens het lopen van deze route langs duurzame keuzes en de nieuwste ontwikkelingen geleid op het gebied van mens, voedsel, energie, water, afval en huisvesting. Actief aan de slag gaan met groener ondernemen is bovendien een goede manier om jezelf te onderscheiden in de markt. Daarnaast delen experts hun visies en ideeën over duurzaamheid tijdens informatieve en inspirerende sessies.

Tips voor duurzaam ondernemen

De voedselketen heeft een grote impact op het milieu. Het maken van groenere keuzes draagt direct bij aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk als café, restaurant of hotel. Van afvalscheiding en recycling tot bijvoorbeeld waterreductie, minder voedselverspilling en het bannen van plasticgebruik. Op Horecava krijgen ondernemers uit de branche concrete handvatten om duurzamer te ondernemen.

Een greep uit de duurzame activiteiten op Horecava 2023:

  • Stichting Samen tegen Voedselverspilling vertelt over de essentie van het tegengaan van voedselverspilling in de horeca, inclusief praktische tips.
  • Pop-up Restaurant Thuisbasis kookt tijdens de beurs volledig circulair. Zij laten daarmee zien hoe je als horecaonderneming je ecologische footprint verlaagt door circulariteit op allerlei manieren terug te laten komen.
  • Duurzaamheid Award Karel de Vos: deze trofee wordt tijdens de beurs uitgereikt aan een duurzaam innovatief concept. Zes bedrijven zijn genomineerd. Zij hebben oplossingen bedacht om voedselverspilling tegen te gaan, om materialen te hergebruiken en alternatieven voor wegwerp plastic producten op de markt gebracht.
  • Project Happy Horeca: het moet en kan duurzamer in de horeca. Op de beurs wordt het onderwerp door twee sprekers uitgebreid behandeld. Zodat het niet langer ‘the elephant in the room’ is. Een duurzame transitie moet breed worden gesteund en uitgedragen door de gehele branche. Het gesprek daarover wordt gevoerd binnen het project Happy Horeca.
  • Donation Room Horecava: de Donation Room zal tijdens komende Horecava worden ingezet voor de maatschappij en draagt bij aan een duurzame toekomst. Standhouders krijgen de mogelijkheid om overige producten en goederen, die aansluiten op de wensen en behoeften, te doneren. De spullen die worden opgehaald worden uitgedeeld aan verschillende maatschappelijke en sociale initiatieven in de regio Amsterdam.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Albert Heijn vervangt plastic broodclips door papier

Albert Heijn vervangt plastic broodclips door papier

Vanaf deze week start Albert Heijn op de broodafdeling met papieren clipjes. De bekende vierkante, plastic broodclipjes worden geleidelijk vervangen door een recyclebare papieren variant.

Checklist voor verantwoorde duurzaamheidsreclames gelanceerd

Checklist voor verantwoorde duurzaamheidsreclames gelanceerd

BvA netwerk van merkleiders lanceert de Gids voor Duurzaamheidsclaims met bijbehorende Checklist. Met deze gids wil bvA marketeers en hun bureaus ondersteunen bij het maken van verantwoorde reclame op het gebied van duurzaamheid.

270 miljoen subsidie voor verduurzaming industrie en energie-innovatieprojecten

270 miljoen subsidie voor verduurzaming industrie en energie-innovatieprojecten

Het kabinet wil dat de Nederlandse industrie gaat verduurzamen en trekt daarvoor 270 miljoen uit. Bedrijven en instellingen die innoveren of investeren in de vermindering van CO2-uitstoot kunnen gebruikt maken van verschillende subsidies die dit voorjaar open gaan.