Brits rapport: mueslirepen ongezond

10 november 2006

LONDEN – Mueslirepen op basis van granen zijn minder gezond dan de industrie de consument doet geloven. Volgens de Britse consumentenbond Which? bevatten deze repen veel suiker en vet.

Dat staat in een rapport dat de organisatie recentelijk heeft gepubliceerd. Hierin is de voedingswaarde van 20 repen onderzocht. De uitkomst: alle repen hebben een hoog suikergehalte, terwijl de helft een hoog gehalte aan verzadigde vetten bevat.

‘Veel consumenten kopen deze repen omdat ze denken dat deze laag in suiker en vet zijn. Fabrikanten positioneren deze producten als een gezond alternatief voor het ontbijt. Deze bevatten echter zoveel suiker dat ze onder het stoplichtetiketteringssysteem van de Food Standards Agency (de Britse VWA) een rood licht zouden krijgen.’

In het rapport worden met name de repen van Kelloggs, Nestlé en Jordans eruit gelicht. Zo bevat de Jordans Original Crunchy Honey & Almond-reep 6.8 gram vet per reep. Volgens het bedrijf is dit percentage het minimum omdat het anders additieven zou moeten gebruiken. Bovendien is 87 procent van het vet onverzadigd, aldus Jordans.

Onlangs publiceerde de onderzoeksinstelling Leatherhead een marktonderzoek waaruit blijkt dat consumenten mueslirepen voornamelijk kopen uit gezondheidsoverwegingen. Deze markt spint er vooralsnog garen bij. Het afgelopen jaar bedroeg de omzet 1,9 miljard euro (VS, Japan, Australië en de vijf grootste EU-landen). Leatherhead verwacht dat de omzet in deze landen in 2010 zal uitkomen op 2,4 miljard euro.

Lees ook:
Nederlanders blijven traditionele ontbijters (9 juni 2006)

Altijd op de hoogte blijven?