Duurzaamheid

Foliumzuur vertraagt gehoorverlies ouderen

Foliumzuur vertraagt gehoorverlies ouderen

WAGENINGEN – De dagelijkse inname van foliumzuur vertraagt het gehoorverlies voor de lage tonen bij oudere mensen. Deze lage tonen vormen de frequentie waarop mensen spreken.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit en het Wageningen Centre for Food Sciences (WCFS), dat drie jaar heeft geduurd.  Het onderzoek wordt gepubliceerd in ‘The Annals of Internal Medicine‘.

Het onderzoek is het eerste wetenschappelijke bewijs dat het innemen van extra vitamines van invloed is op de gezondheid van oudere mensen, aldus onderzoeksleidster Jane Durga.

Het onderzoek is gehouden onder 728 mensen tussen de 50 en 70 jaar. Van hen kreeg de helft dagelijks 0,8 milligram foliumzuur extra. De andere helft kreeg een placebo. Gebleken is dat degenen die foliumzuur slikten minder gehoorverlies hadden. Dat het gehoor op oudere leeftijd afneemt, is op zich gewoon.

De onderzoekers vermoeden dat het innemen van foliumzuur voor een betere bloedtoevoer naar de gehoorzenuw zorgt. Van foliumzuur was eerder al bekend dat het goed is voor vrouwen die zwanger willen worden. Het gebruik van foliumzuur kan een spina bifida (open ruggetje) bij de foetus voorkomen.

Lees ook:
Effect natuurlijk en synthetisch foliumzuur verschilt (16 juni 2006)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over foliumzuur

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *