Duurzaamheid

Foodwatch: ‘Maak groente en fruit btw-vrij’

2
Foodwatch btw groente fruit

De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en Christen Unie willen de btw op voeding verhogen van 6 naar 9 procent. Foodwatch vindt dat gezond eten hierdoor nog duurder wordt. Daarom startten zij op 11 oktober een e-mailactie om groente en fruit niet duurder te maken, maar juist btw-vrij.

Foodwatch kwam eerder al tot de conclusie dat driekwart van het supermarktaanbod uit sterk bewerkt fabrieksvoedsel bestaat. Groente (+50 procent) en fruit (+41 procent) zijn sinds 2000 fors duurder geworden. Snoepgoed is amper in prijs gestegen en suiker zelfs in prijs gedaald (-18 procent).

Actief voedselbeleid

Van de Nederlandse bevolking heeft 43 procent overgewicht, en 12 procent obesitas. Per week komen er 1.200 mensen met suikerziekte bij in Nederland. 6 op de 7 volwassenen eet onvoldoende groente. Eenzelfde aantal eet onvoldoende fruit. Bij kinderen is die situatie niet beter, eerder slechter. De cijfers zijn duidelijk: er is urgent actie nodig.

Foodwatch wil dat de overheid een actief voedselbeleid voert om gezond eten makkelijker en aantrekkelijker te maken. De overheid vertrouwt echter op zelfregulering van de voedingsindustrie. Dit terwijl minister Schippers erkent dat de stappen van de industrie slechts ‘matig ambitieus’ zijn en ‘achterlopen op de planning’, mede gebaseerd op gelijkluidende conclusies van het RIVM.

Btw-vrije groente en fruit

De afschaf van btw op groente en fruit moet gaan leiden tot een gezonder voedingspatroon Dit betekent gezondere mensen en uiteindelijk minder hard stijgende zorgkosten. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Commissie bepleiten het stimuleren van groente en fruit met prijsmaatregelen.

Foodwatch vindt dat de overheid moet zorgen dat een appel uiteindelijk minder kost dan een donut, zeker ook omdat zij deze situatie zelf heeft gecreëerd. Hoogleraar Jaap Seidell zegt hierover: “Er zijn door middel van landbouwsubsidies, prijsmaatregelen en andere zaken gunstige omstandigheden gecreëerd voor de productie en verkoop van vlees, zuivel en fastfood. Dit heeft geresulteerd in een ongezonde voedselomgeving, waarin een ongezonde keuze verschrikkelijk goedkoop is geworden. De overheid heeft een wettelijke taak om de burger hiertegen te beschermen.”

Deel dit artikel

2 reacties op “Foodwatch: ‘Maak groente en fruit btw-vrij’

 1. Saskia Martinez-Thuring zegt:

  BTW-vrije groente en fruit is nodig om ervoor te zorgen dat het alsmaar toenemende overgewicht onder de bevolking minder wordt/verdwijnt en niet meer toeneemt.
  Accijnsverhoging op suiker, snacks (Macdonalds etc) lijkt mij een veel verstandigere keuze.

 2. Harrybr zegt:

  Helemaal geen dom idee: geen extra kosten voor een extra BTW tarief, gewoon: 0%.
  Hiermee de consumptie van “vers” bevorderend, en daar die meestal van NLe bodem ( cq Belgische / Duitse buren) komt, nog goed voor de omzet = koopkracht van die aanbieders ook.
  Verder: men eet meestal tot “genoeg”, dus iedere appel/wortel uit de buurt is “groener” aan te voeren dan een gefabriceerd product.
  Dan maar die loonbelastingschijf iets hoger leggen, waardoor die 0% op “vers” te compenseren is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *