Duurzaamheid

Fruitdrankje krijgt pak op de broek

Fruitdrankje krijgt pak op de broek

DEN HAAG – Fruitdrankjes zijn nauwelijks gezonder dan jus d’orange. Dat zegt de Consumentenbond na een test van 14 drankjes.

Op de verpakking van de onderzochte drankjes staat vaak dat ze voorzien in de dagelijkse hoeveelheid groente en fruit. Volgens de Consumentenbond is dat niet het geval. Zo zit er in Tropicana Original Orange en Zonnatura Sappa Tropisch Oranje maar 20 procent van de hoeveelheid voedingsvezels die je normaliter mag verwachten in groente en fruit.

Vaak wortel
Ruim de helft van de drankjes scoort qua vezels matig tot slecht, de rest komt niet verder dan het oordeel ‘redelijk’. Een ander minpunt is het gebrek aan variatie. Fabrikanten van drankjes met groente kiezen bijna allemaal voor wortel, waarschijnlijk vanwege de zoete smaak waardoor het toevoegen van suiker niet nodig is.

Niet bijzonder
De hoeveelheid vitamine C en foliumzuur is wel goed vertegenwoordigd in de drankjes. Twee op de drie drankjes hebben vergelijkbare hoeveelheden als gewone groenten en fruit. Bijzonder is het niet, aldus de Consumentenbond, want dit geldt ook voor een pak sinaasappelsap.

Verkeerde been
Hoewel op de verpakkingen staat dat het gaat om een aanvulling op de dagelijkse hoeveelheid groente en fruit, meent de bond dat consumenten op het verkeerde been worden gezet. Van 1.500 mensen blijkt 21 procent de drankjes te zien als volwaardige vervangers van fruit. Volgens de bond lukt het fabrikanten niet om alle goede eigenschappen van groente en fruit in één drankje te vatten.

Lees ook:
Hooghoudt misleidt consument (2 maart 2007)

Knorr Vie kan groenten niet vervangen (6 februari 2006)

Zie ook:
Dossier voedings- en gezondheidsclaims

 

Bron: ANP

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *