Mensen met obesitas hebben vaker diabetes

16 november 2016

Mensen met ernstig overgewicht hebben relatief vaker ook diabetes. Dat blijkt uit de gezondheidsenquête van het CBS. Van de bijna 12 procent die in 2015 heeft ingevuld obesitas te hebben, rapporteerde ruim 17 procent tevens diabetes. Bij mensen zonder obesitas lag dat op iets meer dan 3 procent.

Obesitas is, net als ongezonde voeding, een risicofactor voor het krijgen van met name diabetes type 2. Ook roken en lichamelijke inactiviteit vormen een risico.

Vorig jaar gaf 4,8 procent van de Nederlanders aan diabetes te hebben. In 2001 was dit nog 2,8 procent. De toename komt vrijwel geheel door een stijging van het aandeel mensen met diabetes type 2. Dit type komt vaker voor op oudere leeftijd, terwijl diabetes type 1 al op jonge leeftijd voorkomt en, gemeten over leeftijden, nauwelijks toeneemt.

Relatief weinig

Vergeleken met andere Europese landen rapporteert in Nederland een relatief laag percentage mensen dat ze diabetes hebben. Alleen in Roemenië, Zweden, België, Oostenrijk, Denemarken, Letland en Litouwen is het aandeel inwoners van 15 jaar of ouder met diabetes lager dan in Nederland. In Frankrijk is dit aandeel met 10 procent het hoogst.

Wat betreft obesitas is de situatie in Nederland nog gunstiger. Alleen in Noorwegen, Roemenië en Italië komt ernstig overgewicht minder vaak voor. Malta is hier Europees koploper. Daar heeft meer dan een kwart van de bevolking obesitas.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?