Duurzaamheid

Nieuwe Nevo-tabel online

1
Nieuwe Nevo-tabel online

BILTHOVEN – De Nevo-tabel met de voedingswaarde van ruim 1700 voedingsmiddelen is nu ook online te raadplegen. Online zijn de meest recente gegevens te bekijken. De gedrukte Nevo-tabel 2006 is níet geactualiseerd.

De veranderingen in de online versie hebben onder meer betrekking op brood. Het assortiment daarvan is de afgelopen decennia flink uitgebreid. Bovendien zijn er merkbroden op de markt gekomen, als Blue Band Goede Start.

Voedingsvezel
Een andere verandering is dat voor een gram voedingsvezel 2 kilocalorieën gerekend worden, ongeacht het soort voedingsvezel. Eerder werd er nog van uitgegaan dat wordt dat voedingsvezels geen energie leveren omdat ze niet worden verteerd. Uit onderzoek is echter gebleken dat circa 70 procent van de voedingsvezels in de dikke darm worden gefermenteerd, waarna ze wel gedeeltelijk door het lichaam worden opgenomen.

Ook organische melkzuren als melkzuur, citroenzuur, appelzuur en wijnsteemzuur leveren in de nieuwe tabel energie, namelijk 3 kilocalorieën per gram.

Bekijk de online Nevo-tabel

Lees ook:
Voedingsvezels tellen mee (5 januari 2009)

Zie ook:
Dossier voedingsvezel 

Deel dit artikel

1 reactie op “Nieuwe Nevo-tabel online

  1. Welmoed Blokker zegt:

    Goeiemorgen, ik ben heel benieuwd of jullie mij kunnen helpen. Ik doe kha eten. Nou lees ik heel veel “waarheden” over de wortelpeterselie. Paleo geeft bv aan 1,2 kh p 100gr en alles wat er tussen inziet tot wel 7kh p 100gr.

    Hoe zit dit nou daadwerkelijk?

    Vriendelijke groet Welmoed Blokker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *