Nieuwste versie Nevo-online

28 september 2016

De geactualiseerde versie van Nevo-online is uit. Versie 2016/5.0 bevat gegevens over 2389 voedingsmiddelen. Sinds de vorige uitgave (in 2013) zijn 255 voedingsmiddelen toegevoegd en 60 verwijderd. Ook zijn voedingsstofgehaltes geactualiseerd.

Voedingsstoffen die in de nieuwe versie extra aandacht krijgen, zijn natrium, vitamine K en jodium. De natriumgehaltes die in 2015 door de NVWA in veel verschillende voedingsmiddelen zijn gemeten, zijn opgenomen. Ook zijn natriummetingen in brood door het NBC (uit 2015) toegevoegd.

Enkele vitamine K-gehaltes zijn aangevuld vanuit voedingsmiddelenanalyses die in opdracht van het RIVM zijn uitgevoerd. Overige aanvullingen van deze voedingsstof zijn afkomstig uit buitenlandse voedingsmiddelentabellen.

Jodium

De jodiumgehaltes van melk en melkproducten, inclusief kaas, zijn aangepast op basis van nieuwe analyses van de NZO en FrieslandCampina. Afzonderlijke mono- en disacchariden en afzonderlijke polyolen worden nu niet meer gepubliceerd.

Een nieuw opgenomen voedingsstof in Nevo-online 2016 is cholecalciferol (vitamine D3). Totaal vitamine D bestaat uit een optelling van cholecalciferol en 25-hydroxy-vitamine D. De gehaltes van deze voedingsstoffen zijn in alle drie de varianten opgenomen.

Productgroep vis

Van 18 voedingsmiddelen is een groot aantal voedingsstoffen geanalyseerd en aan de databank toegevoegd. De productgroep vis heeft extra aandacht gekregen. Met behulp van buitenlandse voedingsmiddelenanalyses zijn verschillende vissoorten geüpdatet en enkele vissoorten toegevoegd.

Over de samenstelling van merkartikelen is nieuwe informatie verwerkt. Deze informatie is door een groot aantal fabrikanten aangeleverd via de webapplicatie van de Levensmiddelendatabank bij het Voedingscentrum.

Margarines en vetten

Margarines, halvarines en bak- en braadvetten zijn geactualiseerd op basis van het aanbod in 2015/2016. Hun uitgebreide vetzuursamenstelling en een aantal andere voedingsmiddelen zijn vervallen, omdat onvoldoende actuele gegevens beschikbaar zijn.

Nieuw en verwijderd

Bij de 255 voedingsmiddelen die nieuw zijn toegevoegd aan Nevo-online gaat het bijvoorbeeld om oliesoorten, broodsoorten met pitten en zaden en nieuwe margarine of halvarinesoorten. De 60 verwijderde voedingsmiddelen zijn niet meer beschikbaar op de Nederlandse markt. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om hard bak- en braadvet en natriumarme vleeswaren.

Samenstelling opzoeken

In Nevo-online kan de samenstelling van voedingsmiddelen worden opgezocht. Er is te zoeken op Nevo-code, naam van het voedingsmiddel of voedingsmiddelengroep. Ook synoniemen van de namen van voedingsmiddelen beschikbaar.

Resultaten van zes verschillende zoekopdrachten kunnen worden vastgehouden, om met elkaar te vergelijken. De resultaten worden getoond in verschillende voedingsstofgroepen (zoals macronutriënten, mineralen of vetoplosbare vitamines).

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?