Een normaal mens kan gewoon zout eten

16 augustus 2018

Een normaal mens hoeft zich geen enkele zorg te maken over zout. De officiële aanbevelingen, zoals die van de WHO (minder dan een theelepel per dag) of die van het Voedingscentrum (6 gram), zijn heel laag en worden slechts door een enkeling gehaald. Een laag zoutgebruik kan juist schadelijk zijn, want we hebben voldoende natrium nodig.

Door Huib Stam - Foodlog

Dat zijn niet heel nieuwe bevindingen, maar ze worden wel overtuigend bevestigd door een vervolgrapportage van het doorlopende PURE-onderzoek (Prospective Urban and Rural Epidemiological Study) van het Canadese Population Research Institute, PHRI.

Haaks

"Er is geen overtuigend bewijs dat personen met een gematigde of gemiddelde natriuminname die moeten verminderen om hartziekten en beroerten te voorkomen." Die stellige samenvatting tekent Science Daily op uit de mond van een medewerker aan het onderzoek. Dat staat niet alleen haaks op de officiële aanbevelingen, maar ook op de wijdverbreide opvattingen over zout in het eten.

Nederlanders zijn wereldwijd gezien gemiddelde zoutgebruikers, toch wappert de rode vlag al generaties aan de kust. Iedereen weet: keukenzout (natriumchloride) verhoogt de bloeddruk en verslechtert daardoor de gezondheid van de bloedvaten, met een groter risico op hart- en vaatziekten en beroertes tot gevolg.

Bloeddruk

Het meeste zout in een doorsnee voedingspatroon, tot wel 80%, komt uit kant-en-klaar voedsel. Door minder fabrieksproducten te eten kan elke consument de zoutinname gemakkelijk verminderen. Maar ook alcohol, suiker, overgewicht, roken en stress jagen de bloeddruk omhoog.

PURE-onderzoeksleider Andrew Mente heeft er zijn levenswerk van gemaakt aan te tonen dat het gangbare zoutgebruik slechts voor bepaalde personen, vooral ouderen, en onder bepaalde omstandigheden schadelijk is. Die omstandigheden zijn vooral genetische aanleg voor hoge bloeddruk en een dieet met weinig kalium uit groente en fruit. Kalium neutraliseert als het ware het effect van natrium, er dient een balans tussen beiden in het lichaam te zijn.

Afleren

In een halfuur lange  ?v=AWzaT5wJ20M&feature=youtu.be

Altijd op de hoogte blijven?