Duurzaamheid

Samenwerking onderzoek in voeding en cognitie

donders-institute

Radboud Universiteit en Wageningen UR gaan samenwerken op het gebied van voeding en cognitie. Ze ontwikkelen een onderzoeksprogramma dat moet leiden tot toepasbare innovaties op het gebied van gezondheid, leefstijl en sociale omgeving.

Bewuste en onbewuste voedselkeuzes beïnvloeden de cognitieve prestaties – het vermogen om kennis op te doen, te onthouden en toe te passen. De nutriënten in het voedsel leveren de noodzakelijk bouwstoffen voor een gezonde ontwikkeling en functioneren van het brein.

Wederzijdse beïnvloeding

Toch ontbreekt veel kennis over de wederzijdse beïnvloeding. Zo is nog weinig bekend over neuropsychiatrische ziekten, zoals autisme, ADHD, depressie en dementie.

Dit terwijl de hersenen het eetgedrag sturen met vaak onbewuste emotionele, sociale of gedragspatronen, waardoor veel mensen teveel eten, met gevolgen als obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Ook dit mechanisme is nog niet helder.

Van alle kanten

Om de problematiek van alle kanten te benaderen, gaan onderzoekers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit samenwerken met Wageningse wetenschappers vanuit de sectie Humane voeding, maar ook van disciplines als sociale wetenschappen en dierwetenschappen.

Het onderzoek wordt geleid door prof. dr. Peter Hagoort van Nijmegen en prof. dr. Kees de Graaf van Wageningen. Het onderzoek van de 2 Gelderse kennisinstellingen zal ten dele met Gelderse partners en inwoners tot stand komen.

Het Donders Instituut van de Radboud Universiteit staat bekend om het onderzoek van het brein, Wageningen UR is onder meer gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van voeding.

Lees ook:

‘Suiker beïnvloedt brein maar is niet verslavend’ (1 juli 2015)

‘Meer vroege dementie door slechte voeding’ (10 april 2012)

Breindeel smaak detecteert ook textuur (5 mei 2011)

Brein herkent calorierijke drank (20 oktober 2010)

‘Obesitas is gedragsprobleem’ (18 januari 2010)

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *