Duurzaamheid
zout315

DEN HAAG – De hoeveelheid zout in gangbare voedingsmiddelen is sinds 2007 gemiddeld niet gedaald. Een deel is minder zout geworden, maar er zijn ook producten die in 2013 juist zouter zijn. De grootste stijgers sinds 2007 zijn sandwichspreads, kroketten en kaas.

Ook zijn er nog steeds grote verschillen binnen de productgroepen. Het minst zoute product is vaak een derde minder zout dan het zoutste product. Dat stelt de Consumentenbond op basis van nieuwe eigen onderzoek.

De Consumentenbond onderzoekt sinds 2007 elke 2 jaar het zoutgehalte in 150 alledaagse levensmiddelen, als brood, kaas en tomatensoep.

“Het is zeer teleurstellend om te constateren dat fabrikanten hun producten nog even zout maken als 6 jaar geleden”, reageert Bart Combée, directeur Consumentenbond. “Dit terwijl fabrikanten van groenteconserven en de bakkers de afgelopen jaren hebben laten zien dat zoutreductie wél mogelijk is’.

Minister Schippers (Volksgezondheid) kondigde in mei 2013 aan in een platform concrete normen voor zoutgehalten per productgroep op te gaan stellen, waaraan fabrikanten zich moeten houden. Fabrikanten die te hoge gehaltes hebben, zullen openbaar gemaakt worden.

De Consumentenbond zegt dit kritisch te volgen. Als deze maatregelen niet het gewenste resultaat opleveren, zal de Consumentenbond nogmaals bij minister Schippers aandringen op wettelijke maatregelen.

Alle resultaten van het nieuwe onderzoek staan in de Consumentengids van september.

Lees ook:

Minder zout, vet en suiker: ‘keus aan consument’ (23 augustus 2013)

‘Broodje gezond vaak niet zo gezond’ (12 augustus 2013)

Platform voor zoutnormen per productgroep (31 mei 2013) 

FNLI: ‘Blij met zout- en vetvermindering vlees’ (23 mei 2013)

Deel dit artikel

2 reacties op “‘Sandwichspreads, kroketten en kaas steeds zouter’

  1. Snacks zullen niet snel collectief zoutloos worden. Immers, de gemiddelde snackbar bezoeker zal het jeuken wat het zoutgehalte is, als het maar lekker smaakt na een dag hard werken. Zoutreductie kan gemakkelijk uitgevoerd worden maar veel producenten zijn bang dat zij uit de ‘smaakboot’ zullen vallen als zij in hun eentje het eerste initiatief nemen. Collectieve acties zijn hierin de beste, zoals onze bakkers gedaan hebben. Ze moesten ook wel want het jodiumgehalte in het broodzout werd geleidelijk verhoogd. Bakkers die niet mee zouden doen zouden gemakkelijk een warenwettelijke overtreding begaan wegens overschrijding van het jodiumgehalte. 30% minder zout kan gemakkelijk mits er met met kruiden gecompenseerd wordt. Het is bewezen dat de mens ongeveer 6 jaar nodig heeft eer men er aan gewend is. Het programma gaat zeker zo lang duren. Verder is het niet eens wetenschappelijk bewezen dat natrium bijdraagt aan stijging van de bloeddruk. Er spelen meer factoren een rol blijkbaar.

  2. tom snijder zegt:

    ik moet voor de rest van mijn leven zoutarm of zoutloos eten, maar dat is in een supermarkt niet te vinden en in alles wat lekker is zit voor mij veel te veel zout in is het gewoon mogelijk
    om produkten te leveren met minder zout ik geloof dat er met mij nog grote groepen mensen met te hoge bloeddruk leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *