Duurzaamheid
vleesconsumptie

Vleeseters dragen niet vaker ESBL-bacteriën bij zich dan vegetariërs. Dat ontdekte het RIVM. ESBL-bacteriën zijn bacteriën die enzymen produceren waardoor ze antibiotica-resistent worden.

Deze bacteriën komen behalve gewoon in de leefomgeving regelmatig voor bij dieren en op vlees, vooral op kip. De verwachting was dan ook dat het eten van vlees een belangrijke manier zou zijn om besmet te raken met een EBSL.

Het RIVM onderzocht ruim 1.500 mensen met 3 verschillende voedingspatronen (vegetariërs/veganisten, viseters en vleeseters) op de aanwezigheid van ESBL-bacteriën in hun ontlasting. Ongeveer 5 procent van de mensen draagt een ESBL-bacterie bij zich in de darmen, meestal zonder dat zij daar ziek van worden. Bij vleeseters komen ESBL’s niet vaker voor. Mensen die gereisd hadden naar zuidelijke of Aziatische landen én bij mensen die hun handen niet wassen voor ze eten gaan koken, komen ze wel vaker voor.

Bron: Foodlog

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *