Duurzame dinsdag

5 september 2017

De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag in politiek Den Haag. Deze dag neemt het kabinet de Duurzame Dinsdag-koffer met honderden duurzame ideeën en initiatieven in ontvangst. Een jury heeft uit alle ideeën een top 3 gekozen die kans maken op de Duurzame Dinsdag-prijs. Dit zijn: De Fruitmotor, De Ceuvel en The Great Bubble Barrier. De winnaar van de Duurzame Dinsdagprijs ontvangt €1000 en ondersteuning van alle relevante Duurzame Dinsdag-partners.

Naast de uitreiking van de prijzen draagt Willem Ferwerda, de nummer 1 van de Duurzame Top 100, de duurzame troonrede voor. Ook wordt het duurzame lintje uitgereikt. Deze onderscheiding gaat naar mensen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan een duurzame samenleving.

Kanshebbers Duurzame Dinsdag-prijs

De Fruitmotor werkt samen met fruittelers uit de Betuwe. Ze maken hoogwaardige producten van restfruit en werken zo aan een economie zonder afval. Dit producten worden in de regio verwerkt en in coöperatief verband verkocht. De producten krijgen een eerlijke prijs. Zo is er ruimte voor telers om te investeren in een gezonde bodem, schoon slootwater en komt er meer biodiversiteit door aanleg van bijenhagen en bloemenranden.

De Ceuvel is een duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers op een voormalige scheepswerf aan het Van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord.  Het terrein van de oude scheepswerf is volledig ontwikkeld met ge-upcyclede materialen en bestaat uit een 14-tal oude woonboten op het land, uitgerust met zonnepanelen, composttoiletten, warmtewisselaars en plantenfilters.

Dagelijks komt er 8 miljoen ton plastic in de oceaan terecht. The Great Bubble Barrier is een barrière van luchtbellen die de groeiende plastic soep tegen moet houden bij de bron. The Great Bubble Barrier hindert nauwelijks scheepvaart, vissen en de natuurlijke werking van de delta.

Andere prijzen

Andere prijzen die op Duurzame worden uitgereikt zijn onder andere de Greenchoice Energieprijs, VHG Groen Prijs, Asito Sociale-innovatieprijs, VHG Groenprijs en de Lidl Voedselprijs. Voor deze laatste prijs zijn genomineerd:

  1. Chloé Rutzerveld. De food en concept designer kruist technologie, wetenschap en design en bedenkt alternatieve manieren voor voedselproductie en -consumptie die efficiëntie, duurzaamheid of gezondheid verhogen.
  2. Spireaux. Door gebruik van zeer efficiënte reactoren produceert Spireaux een eetbare, smaakneutrale cyanobacterie (Spirulina) waarbij ruim 99 procent van het benodigde land en water wordt bespaard in vergelijking met andere eiwitbronnen.
  3. Kipster. Kipster ontwikkelde een boerderij waar de kip weer kip mag zijn, en het milieu zoveel mogelijk wordt ontzien.
 

Altijd op de hoogte blijven?