Duurzame drinkrietjes bevatten vaak PFAS

Papieren rietjes Unsplash

Studenten biologie van de Universiteit Antwerpen onderzochten de mate van PFAS in duurzame drinkrietjes. Voor deze rietjes wordt vaak reclame gemaakt omwille van de 100% biologische afbreekbaarheid. De studenten onderzochten of deze rietjes wel echt duurzaam en biologisch afbreekbaar zijn.

Studenten Pauline Boisacq en Maarten De Keuster onderzochten voor hun bachelorproef veertig drinkrietjes. Ze bekeken in welke mate poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) aanwezig zijn. De aanleiding voor het onderzoek was een studie uit de VS waaruit bleek dat rietjes gemaakt van plantaardige materialen vaan PFAS bevatten. De studenten wilden onderzoeken of deze resultaten hetzelfde waren voor de Belgische markt. Ze onderzochten rietjes plantaardig materiaal zoals papier en bamboe, maar ook rietjes van glas, RVS en plastic.

PFAS aanwezig

In vrijwel alle rietjes van plantaardige materialen werden PFAS gedetecteerd, vertelt Pauline Boisacq. De PFAS-concentratie en samenstelling varieerde tussen de verschillende rietjes. Alleen de RVS-rietjes waren vrij van PFAS. Pauline benadrukt wel dat er slechts een fractie van het totaal aantal gekende PFAS onderzocht zijn, waardoor niet met zekerheid gesteld kan worden dat de RVS-rietjes echt PFAS-vrij zijn.

Risico's

Het is nog niet duidelijk in welke mate PFAS vrijkomen bij contact met voedingswaren en welke risico’s er zijn voor de gebruikers van de rietjes. Uit de Amerikaanse studie blijkt dat ongeveer twee derde van de totale PFAS in een rietje van plantaardig materiaal uitloogde in 15 ml drank. Dr. Thimo Groffen, expert in PFAS-analysen, begeleidde het project. Hij legt uit dat de uitloging zelf niet onderzocht is, waardoor er geen uitspraken gedaan kunnen worden over de mogelijke gezondheidsrisico’s bij gebruik van de rietjes.

De resultaten van het onderzoek worden besproken met de PFAS-expertenwerkgroep, meldt de Vlaamse Regering. Er loopt een Europese procedure voor uitfasering van PFAS in alle niet-essentiële toepassingen.

Bron: UAntwerpen

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Empack en Packaging Innovations maken volledig programma bekend

Empack en Packaging Innovations maken volledig programma bekend

Beursorganisator Easyfairs heeft het volledige programma bekend gemaakt voor het verpakkingsevent Empack en Packaging Innovations op 5 en 6 april in Brabanthallen in Den Bosch. Er zijn meer dan 30 sessies bij te wonen: van de psychologie van verpakkingen tot de oplossingen voor verpakkingen op logistiek gebied. Daarnaast worden beide ochtenden afgetrapt...

Tetra Pak start nieuw onderzoek naar duurzame voedselverpakkingen

Tetra Pak start nieuw onderzoek naar duurzame voedselverpakkingen

Tetra Pak is in samenwerking met stralingslaboratorium MAX IV begonnen met onderzoek gericht op het bevorderen van de duurzaamheid van voedselverpakkingen op basis van vezels. Het onderzoek heeft als doel om nieuwe inzichten te verkrijgen in de nanostructuur van vezelmaterialen. De eerste toepassing is gericht op het optimaliseren van de samenstelling...

Peeze start praktijktest herbruikbare koffieverpakkingen

Peeze start praktijktest herbruikbare koffieverpakkingen

Koffiebranderij Peeze start samen met Koninklijke Burgers’ Zoo en verzekeraar Unigarant een praktijktest met herbruikbare koffieverpakkingen: een afwasbare verpakking die na reiniging opnieuw ingezet kan worden.