Duurzame drinkrietjes bevatten vaak PFAS

Papieren rietjes Unsplash

Studenten biologie van de Universiteit Antwerpen onderzochten de mate van PFAS in duurzame drinkrietjes. Voor deze rietjes wordt vaak reclame gemaakt omwille van de 100% biologische afbreekbaarheid. De studenten onderzochten of deze rietjes wel echt duurzaam en biologisch afbreekbaar zijn.

Studenten Pauline Boisacq en Maarten De Keuster onderzochten voor hun bachelorproef veertig drinkrietjes. Ze bekeken in welke mate poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) aanwezig zijn. De aanleiding voor het onderzoek was een studie uit de VS waaruit bleek dat rietjes gemaakt van plantaardige materialen vaan PFAS bevatten. De studenten wilden onderzoeken of deze resultaten hetzelfde waren voor de Belgische markt. Ze onderzochten rietjes plantaardig materiaal zoals papier en bamboe, maar ook rietjes van glas, RVS en plastic.

PFAS aanwezig

In vrijwel alle rietjes van plantaardige materialen werden PFAS gedetecteerd, vertelt Pauline Boisacq. De PFAS-concentratie en samenstelling varieerde tussen de verschillende rietjes. Alleen de RVS-rietjes waren vrij van PFAS. Pauline benadrukt wel dat er slechts een fractie van het totaal aantal gekende PFAS onderzocht zijn, waardoor niet met zekerheid gesteld kan worden dat de RVS-rietjes echt PFAS-vrij zijn.

Risico's

Het is nog niet duidelijk in welke mate PFAS vrijkomen bij contact met voedingswaren en welke risico’s er zijn voor de gebruikers van de rietjes. Uit de Amerikaanse studie blijkt dat ongeveer twee derde van de totale PFAS in een rietje van plantaardig materiaal uitloogde in 15 ml drank. Dr. Thimo Groffen, expert in PFAS-analysen, begeleidde het project. Hij legt uit dat de uitloging zelf niet onderzocht is, waardoor er geen uitspraken gedaan kunnen worden over de mogelijke gezondheidsrisico’s bij gebruik van de rietjes.

De resultaten van het onderzoek worden besproken met de PFAS-expertenwerkgroep, meldt de Vlaamse Regering. Er loopt een Europese procedure voor uitfasering van PFAS in alle niet-essentiële toepassingen.

Bron: UAntwerpen

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Europese Commissie stelt nieuwe regels voor verpakkingen om afval te verminderen

Europese Commissie stelt nieuwe regels voor verpakkingen om afval te verminderen

De Europese Commissie heeft nieuwe EU-brede regels gesteld voor verpakkingen om de groeiende bron van afval aan te pakken. Elke Europeaan produceert gemiddeld bijna 180 kg verpakkingsafval per jaar. Verpakkingen zijn een van de belangrijkste gebruikers van nieuwe materialen, aangezien 40 procent van de kunststoffen en 50 procent van het in de EU gebruikte...

KIDV publiceert factsheet over drankenkartons

KIDV publiceert factsheet over drankenkartons

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken heeft een factsheet over drankenkartons gepubliceerd, met informatie over de inzameling, sortering en recycling van deze verpakkingen en welke duurzaamheidsaspecten daarbij een rol spelen. In deze factsheet wordt uitgelegd waarom drankenkartons volgende de KIDV de kwalificatie ‘redelijke recyclebaar’ hebben en wat...

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het minderen van vlees is vanwege de milieu-en gezondheidsaspecten een hot topic Je hebt groepen die helemaal geen vlees eten zoals de vegetariërs en de veganisten, groepen die minder vlees eten namelijk flexitariërs maar ook nog steeds de echte vleeseters. Vanuit Wageningen University & Research (WUR) zijn er laatst twee studies verschenen waarin het...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren