Duurzame drinkrietjes bevatten vaak PFAS

Papieren rietjes Unsplash

Studenten biologie van de Universiteit Antwerpen onderzochten de mate van PFAS in duurzame drinkrietjes. Voor deze rietjes wordt vaak reclame gemaakt omwille van de 100% biologische afbreekbaarheid. De studenten onderzochten of deze rietjes wel echt duurzaam en biologisch afbreekbaar zijn.

Studenten Pauline Boisacq en Maarten De Keuster onderzochten voor hun bachelorproef veertig drinkrietjes. Ze bekeken in welke mate poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) aanwezig zijn. De aanleiding voor het onderzoek was een studie uit de VS waaruit bleek dat rietjes gemaakt van plantaardige materialen vaan PFAS bevatten. De studenten wilden onderzoeken of deze resultaten hetzelfde waren voor de Belgische markt. Ze onderzochten rietjes plantaardig materiaal zoals papier en bamboe, maar ook rietjes van glas, RVS en plastic.

PFAS aanwezig

In vrijwel alle rietjes van plantaardige materialen werden PFAS gedetecteerd, vertelt Pauline Boisacq. De PFAS-concentratie en samenstelling varieerde tussen de verschillende rietjes. Alleen de RVS-rietjes waren vrij van PFAS. Pauline benadrukt wel dat er slechts een fractie van het totaal aantal gekende PFAS onderzocht zijn, waardoor niet met zekerheid gesteld kan worden dat de RVS-rietjes echt PFAS-vrij zijn.

Risico's

Het is nog niet duidelijk in welke mate PFAS vrijkomen bij contact met voedingswaren en welke risico’s er zijn voor de gebruikers van de rietjes. Uit de Amerikaanse studie blijkt dat ongeveer twee derde van de totale PFAS in een rietje van plantaardig materiaal uitloogde in 15 ml drank. Dr. Thimo Groffen, expert in PFAS-analysen, begeleidde het project. Hij legt uit dat de uitloging zelf niet onderzocht is, waardoor er geen uitspraken gedaan kunnen worden over de mogelijke gezondheidsrisico’s bij gebruik van de rietjes.

De resultaten van het onderzoek worden besproken met de PFAS-expertenwerkgroep, meldt de Vlaamse Regering. Er loopt een Europese procedure voor uitfasering van PFAS in alle niet-essentiële toepassingen.

Bron: UAntwerpen

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Brand in loods van eierdozenfabrikant Huhtamaki

Brand in loods van eierdozenfabrikant Huhtamaki

Bij verpakkingsfabrikant Huhtamaki in Franeker is een loods met eierdozen afgebrand. Daarbij zijn miljoenen eierdozen vernietigd. De brand vond plaats in de vroege ochtend van 14 augustus.

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.

X34C X-ray systeem: een kosteneffectieve inspectie van individuele producten

X34C X-ray systeem: een kosteneffectieve inspectie van individuele producten

METTLER TOLEDO introduceert de X34C X-ray systeem. Het nieuwe x-ray systeem is gebaseerd op drie belangrijke ontwerpprincipes: compact ontwerp, snelheid en nauwkeurigheid. Hiermee ontdekt u eenvoudig en snel verontreinigingen in individuele verpakte producten. Het systeem is geschikt voor voedingsmiddelen en farmaceutische producten.